reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM vyrobilo první funkční čip 7nm technologií

9.7.2015, Milan Šurkala, aktualita
IBM vyrobilo první funkční čip 7nm technologií
Společnosti IBM, GlobalFoundries a Samsung ve spolupráci s americkou univerzitou SUNY vyrobily první funkční tranzistory 7nm technologií. Musely přejít na novou SiGe technologii, kombinující křemík s germaniem.
IBM, GlobalFoundries, Samsung a SUNY (State University of New York) vyrobily v Albany ve státě New York první čipy 7nm technologií. Přitom dnes se akorát přechází na 14nm výrobu a pracuje se na budoucím přechodu na 10 nm. Proti klasickým FinFET technologiím tu nenajdete čistý křemík, ale křemík je zde smíchán s germaniem (SiGe), aby při takto malinkých rozměrech tranzistory vůbec dokázaly vést dostatečný proud.


IBM wafer se 7nm čipy


Další změnou bylo použití EUV litografie (Extreme Ultra Violet) s vlnovou délkou pouhých 13,5 nm (po srovnání, argon-fluoridový laser má 193 nm). IBM tvrdí, že vzhledem ke zmenšení vzdálenosti vrstev s tranzistory na 30 nm budou moci být nové čipy plošně o 50 % menší než ty vyrobené 10nm procesem. Při takové technologii se na plochu velikosti nehtu vejde 20 miliard tranzistorů. Počítá se také s 50% vylepšením poměru výkon/spotřeba. Proti dnešním 14nm čipům by pak rozdíly měly být ještě větší.


IBM první 7nm čip


Nové technologie se ale jen tak brzy nedočkáme. Přechod na 10nm technologii se dá očekávat někdy na přelomu 2016 a 2017, se 7nm technologií a EUV litografií se patrně dříve než v roce 2018 nesetkáme. Nové čipy jsou jedním z výsledků 3miliardové 5leté investice společnosti IBM do vývoje čipů z roku 2014.

Zdroj: arstechnica.co.uk, ibm.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama