reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM vzkazuje zaměstancům: vraťte se do kanceláře, nebo jděte jinam

22.5.2017, Jan Vítek, aktualita
IBM vzkazuje zaměstancům: vraťte se do kanceláře, nebo jděte jinam
Po mnoho dlouhých let společnost IBM podporovala myšlenku práce z domova či případně malých satelitních kanceláří. Nyní jim ale dle The Wall Street Journal vzkazuje, že se mají vrátit do hlavních kancelářských budov, nebo ať si hledají nové zaměstnání.
IBM byla přitom jednou z prvních firem, které podporovaly práci zaměstnanců z domova nebo přilehlých kanceláří, aby ti nemuseli dojíždět do velkých center, ale nyní se to pro tisíce těchto lidí změní. The Wall Street Journal uvádí, že pro zaměstnance IBM znamená konec tohoto týdne i poslední možnost, jak se vrátit do centra dění, přičemž se to má týkat až 40 procent celkové pracovní síly, které využívají programu telework.





Společnost IBM přitom tuto pracovní "decentralizaci" dříve velice podporovala jako Mobility Initiative a mnula si ruce nad tím, jak díky tomu ušetřila a jak se dokonce i zvedla produktivita lidí. Na této iniciativě také v posledních dvou desetiletích sama vydělávala, a to prodejem softwaru a konzultačních služeb jiným společnostem, které toužily dělat to samé. Zmínit zde můžeme třeba instant messaging (IM) Sametime a příslušné hlasové produkty.

A ještě dříve v tomto měsíci přišel IBM Smarter Workforce Institute s informací, že "vzdálení pracovníci" bývají do práce více vtaženi, jsou šťastnější a také méně stresovaní než jejich kolegové docházející do kanceláří. Jenomže společně s tím se vedení společnosti rozhodlo svůj program telework zrušit, což mělo své příznaky už v únoru, kdy možnot využití takové formy práce ztratili marketéři firmy. Michelle Peluso (IBM, Chief Marketing Office) tudíž v únoru uvedla, že zaměstanci její divize se budou muset přesunout do jedné ze šesti strategicky umístěných marketingových budov napříč Spojenými státy (Austin, New York City, Atlanta, San Francisco, Cambridge a Raleigh). Alternativa je pouze jedna, a sice výpověď.

Nyní už celá společnost vyřkla své ultimátum pro všechny zaměstnance. Ti se musí všichni přesídlit do hlavních kanceláří, popřípadě přestoupit na jinou funkci, pokud ta bude k dispozici blíže jejich domovů, nebo prostě odejít. Jde o podobný krok, jaký už učinilo Yahoo! pod vedením Marissy Mayer v roce 2013, a to pod vlivem špatné ekonomické situace. Samotné IBM se totiž potýká s klesajícími tržbami, a ve skutečnosti prý tak ani nejde o to, že by firma ve svém přesvědčení o práci z domova otočila. Spíše má jít o způsob, jak se zbavit tisíců zaměstnanců, kteří nejsou tak ochotní, loajální, nebo prostě nemají na to, aby se přestěhovali do velkých amerických měst.

Zdroj: Ars Technica
reklama