reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ikea překvapila nábytkem s bezdrátovým dobíjením

2.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Ikea překvapila nábytkem s bezdrátovým dobíjením
Dle aktuality o společnosti Ikea a jejím nábytku s bezdrátovým nabíjením se zdá, že je jen otázkou času, než se tato technologie stane všudypřítomnou. Ikea totiž představila kolekci Wireless, která zahrnuje technologii Qi.
Technologii Qi Wireless dobře známe jako standard Wireless Power Consortium pro induktivní nabíjení podporovaných zařízení na vzdálenost do 4 cm. Pro její využití je tedy zapotřebí podložka indukující proud do kompatibilního zařízení skrytého třeba v mobilním telefonu, tabletu či jiném zařízení s vlastní baterií. A těch může být brzy s rozvojem technologií pro Internet of Things velké množství v různých druzích.




bezdrátové nabíjeni Qi pro Nexus 4


Ze strany firmy Ikea tak není vůbec těžké takové podložky umístit do svého nábytku, přičemž využít se může třeba sedačka nebo konferenční stolek. Ikea chce konkrétně začít s nočními stolky, stojacími i stolními lampami a stoly. V případě stolků si však budeme muset případně najít další zásuvky, což u lamp odpadá. Bude tak asi trošku divné, když ke konferenčnímu stolku uprostřed místnosti povede kabel, i když na to můžeme myslet už při rekonstrukci či stavbě. Ostatně, pokud bychom chtěli na tomto stolku dobíjet telefon, stejně si budeme muset kabel přitáhnout (alespoň ten od adaptéru). Výhodou je tak především to, že telefon stačí položit na to správné místo a není třeba nic hledat. Na druhou stranu bude takový telefon či tablet muset neustále ležet na stole, aby se dobíjel, takže není možné ho přitom pohodlně používat. Ovšem v takovém případě snad nebude problém do stolku vedle Qi nabíječky umístit ještě také několik USB portů pod napětím, ale to už záleží na Ikee.

Ikea prozatím plánuje využít technologii Qi ve dvou designových kolekcích pro tento i příští roky a pokud vše půjde dobře, chce se dostat až na 10 kolekcí. Firma si vybrala Qi pro jeho relativně dobré rozšíření po celém světě. V současnosti tuto technologii podporují už tucty telefonů a další se chystají, ovšem Ikea by i tak mohla dát zákazníkovi na výběr, jaký standard bezdrátového nabíjení má jeho nový stolek mít.

První produkty Ikea Wireless přijdou nejdříve na trh v Severní Americe a Evropě, a to již v dubnu tohoto roku.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama