reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indické pokusy vytvořit zombie zastaveny v zárodku

23.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Indické pokusy vytvořit zombie zastaveny v zárodku
Zombie se v posledních letech staly pozoruhodně populární fenomén, jak se ukazuje díky popularitě různých filmů i akcí. Jde ale také o téma vědeckých výzkumů, z nichž indický ReAnima byl nyní zastaven, a to ještě než se rozběhl.
Možnost oživit mrtvého člověka, a to alespoň zdánlivě rozpohybováním jeho těla, zní úžasně i strašidelně. Nyní nám to může připadat podobně neetické, jako byla před několika sty lety pouhá pitva, a tak ani není divu, že indický projekt ReAnima byl zastaven. To tedy nehledě na jiné problémy samotné studie a série experimentů ReaAnima pod vedením doktora Himanshu Bansala.





Ten měl v plánu se souhlasem rodiny využít tělo člověka, který zemřel na traumatické poranění mozku a pak na něm vyzkoušet veškeré možné metody, které kdy měly něco společného s léčbou těchto traumat. Počítalo se s lektrickou stimulací středového nervu, injekcí kmenových buněk, stimulací pomocí infračerveného laseru či využitím peptidů pro regeneraci mozkových buněk. Bansal chtěl zkrátka "pálit vším možným", aby zkusil reanimovat mrtvého člověka.

Pak se ale do případu vložila Indická rada pro lékarský výzkum, která tyto snahy zarazila ještě před tím, než bylo něco z toho vůbec provedeno. Samotný Himanshu Bansal byl také vystaven kritice, dle níž jde spíše o šarlatána, který zveřejňuje své vědecké práce v predátorských časopisech jako Journal of Stem Cells, které jsou ochotny za poplatek zveřejňovat práce bez řádné oponentury. Samotný Bansal byl přitom vydavatel jednoho čísla této publikace, v němž se objevily hned čtyři jeho práce.

Bansal ani neměl žádný plán spojený s tím, kdyby jeho experiment náhodou vyšel. Šlo mu přitom alespoň o vyvolání "minimální úrovně vědomí" a přitom dle vlastních slov dříve ani nepomyslel na to, co by bylo dál, kdyby se mu podařilo mrtvého člověka oživit. Poté se ale rozhodl, že pro všechny případy zařídí pojištění, kdyby bylo nutné se o oživené lidi dále starat. Zda to zahrnuje i stabilní přísun mozků, to už se nedozvíme. Ostatně Bansalův tým zcela nepřekvapivě nedokázal přesvědčit žádné dobrovolníky a ani rodiny klinicky mrtvých pacientů a jeho snahy byly nyní zastaveny, takže se nedozvíme ani nic dalšího.

Zdroj: Extremetech
reklama