reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indové vypustili svou dosud nejtěžší a nejvýkonnější raketu

6.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Indové vypustili svou dosud nejtěžší a nejvýkonnější raketu
Agentura Indian Space Research Organization (ISRO) včera vypustila do vesmíru svou novou raketu GSLV MkIII, jejíž označení vypovídá i o jejích schopnostech. Jde totiž o zkratku pro raketu pro vypouštění satelitů na geosynchronní orbitu.
Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV MkIII) je tak zbrusu nová raketa Indů, kteří ji vůbec poprvé vypustili do vesmíru ze Satish Dhawan Space Centre, a to včera po poledni. Nešlo přitom už o pouhou zkoušku jako v roce 2014, kdy proběhl suborbitální test této rakety, ale o ostrý let, který umístil na oběžnou dráhu komunikační satelit GSAT-19. Ten váží 3136 kilogramů a jde tak o nejtěžší náklad, který kdy startoval z indické půdy.




Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III poprvé startuje 5. června 2017 - video


Označení rakety GSLV MkIII také napovídá, že nejde o zbrusu nový stroj, ale o vylepšenou verzi starší GSLV Mark II. Ta nová na výšku měří 43 metrů a před startem váží 640 metrických tun. Je tak o 6 metru nižší než původní GSLV Mark II, ale mnohem robustnější a o 200 tun těžší. Na geostacionární orbitu může vynést až 4000 kilogramů nákladu, což odpovídá asi dvojnásobku toho, co zvládla starší verze. Výčet specifikací má také deník India Today a kde my máme Fabie, Indové mají slony. Čtenáři se tak dozvědí, že nová raketa váží zhruba jako 200 slonů. My si ale budeme všímat spíše toho, že je tvořena jádrem a dvěma pomocnými motory. Jádro funguje na tekuté palivo a skládá se ze dvou stupňů.

Pro srovnání, aktuální Falcon 9 Full Thrust od SpaceX má výšku až 70 metrů a startovní hmotnost 549 tun. Na geostacionární orbitu dokáže vynést až 5500 kilogramů, přičemž první stupeň se pak ještě dokáže vrátit na zem. Pokud by měl ale spotřebovat veškeré palivo a stát se postradatelný, Falcon 9 pak dokáže vynést až 8300 kilogramů. S opravdu velkými raketami jako Falcon Heavy, SLS nebo dokonce Saturn V se tak indická GSLV MkIII nedá srovnávat.




satelit GSAT-19


Předseda ISRO A.S. Kiran Kumar k tomu řekl, že jde o historický den pro Indii a že obě zařízení, čili raketa GSLV MkIII i satelit GSAT-19 fungují bezchybně. První ostré vypuštění GSLV MkIII ale není pro Indii jediný milník v tomto roce. Už v únoru totiž vyslala na orbitu raketu Polar Satellite Launch Vehicle, která na své palubě nesla rekordní 104 satelity. S Indy tak rozhodně je třeba počítat jako s jednou z raketových mocností.

Zdroj: Space.com
reklama