reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel 5x5: nový formát malých základních desek s LGA

24.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel 5x5: nový formát malých základních desek s LGA
Společnost Intel se rozhodla, že by nebylo na škodu přijít s novým formátem základních desek, který se zařadí mezi platformu NUC a Mini ITX. Jaké má s ním tedy úmysly a jaké produkty my můžeme očekávat na trhu?
Společnost VIA se zasadila o rozvoj formátu Mini ITX (170 x 170 mm), který je dnes široce využíván i u desktopových počítačů. Později přišel Intel se svými počítači NUC, které využívají ještě daleko menší základní desky s rozměry cca 100 x 100 mm, což ale znamená, že se na ně nevejde obvyklý socket LGA. Však ten sám o sobě zabere prostor asi 8,5 x 8,5 cm, pokud tedy počítáme i nezbytné montážní otvory pro chladič, takže na desce 100 x 100 mm by pak moc místa nezbylo.





Intel tedy přichází se zbrusu novým formátem, který označuje jako 5x5, čímž má na mysli palce. Přesné rozměry jsou ale 5,5 x 5,8 palců, tedy 140 x 147 mm. Ve výsledku tak nové desky zaberou o cca 30 procent méně prostoru než Mini ITX, což se ale také projeví na jejich výbavě. Však už na Mini ITX je prostor tak akorát na to, aby se vešel socket, čipová sada, paměťové sloty a jeden rozšiřující slot. V případě Intel 5x5 se musíme uskrovnit ještě více, takže modelová základní deska nese paměťové sloty SO-DIMM a ne DIMM, což tedy ani tak nevadí, ale není tu žádný klasický rozšiřující slot, tedy ani PCI a ani PCI Express. Teoreticky by se tedy na desku vešel i PCI Express x16, který potřebuje cca 13 cm prostoru a sám o sobě má na délku jen 9 cm. Intel 5x5 ale evidentně nebudou desky, které mají přímo konkurovat formátu Mini ITX.





Nové desky budou podporovat procesory Core do LGA, a to do TDP 65 W. Otázka je, jakým způsobem budou desky napájeny, však na té ukázané není klasický 24pinový ATX konektor. U spodního okraje je ale vidět 24 vývodů, na něž by konektor mohl být napojen, ale ty zabírají příliš malý prostor, aby se nad ně vešel klasický ATX konektor, takže můžeme předpokládat, že Intel připravil nějaký speciální. Stejně tak nejsou standardně rozmístěny montážní otvory pro chladič kolem socketu, které tedy nejsou do čtverce, ale do obdélníku. Bude tedy zapotřebí si pořídit i speciální procesorový chladič. Dále tu máme dva krátké sloty pro karty, z nichž jeden půjde využít pro modul s bezdrátovým rozhraním a druhý pro SSD, ale jen krátký, čili žádný formát 80x22.





Vedle toho musíme počítat také s využitím speciálních skříní, na což ukazuje už rozmístění portů na desce. Máme tu několik USB vepředu a pak další nabídku vzadu, kam nejspíše patří další USB, audio, RJ-45 pro Ethernet a DisplayPort. Intel také už definoval, že pro použití procesoru s TDP 35 W musí mít skříň na výšku alespoň 39 mm, aby mohl být použit potřebný chladič. Pro instalaci 65W procesoru a také 2,5" úložného zařízení bude zapotřebí ještě o něco vyšší skříň.

Intel sám zatím ukázal jen prototypy pro procesory Haswell a Broadwell, tedy se socketem LGA1150, přičemž lze očekávat, že komerčně dostupné desky budou mít socket LGA1151 pro Skylake. Zbývá přesvědčit výrobce desek, aby přišli s vlastními modely, ale Intel může vyrábět také svoje. Neuvedl ale, kdy se mají desky 5x5 objevit na trhu a v jaké podobě. Nezbývá tedy než počkat.

Zdroj: KitGuru
reklama