reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel a Altera vyvinuli první SIP s HBM2

17.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel a Altera vyvinuli první SIP s HBM2
Společnost Intel a jeho Altera se pochlubila světově prvním čipem typu SIP (System in Package), který obsahuje paměti HBM2 a integrované SoC a FPGA čipy Stratix 10. Co se pod tím vším skrývá?
Zrovna včera jsme mluvili o společnostech IBM a Xilinx, které uzavřely partnerství ve snaze obohatit architekturu IBM Power o vysoce specializovaná FPGA Xilinx, která budou v určitých úlohách poskytovat potřebný výkon. IBM chce s pomocí tohoto řešení zaútočit právě na Intel, ovšem ten má v rukávu svou nedávno akvizovanou Alteru, s jejíž pomocí představil také své řešení založené rovněž i na FPGA čipech.





Intel mluví o architektuře HyperFlex a konkrétně o prvním Stratix 10 FPGA zařízení typu SIP s integrovanými paměťmi HBM2. Na ty se těšíme především jako na součást nové generace grafických karet, ale už dříve bylo zřejmé, že tento typ pamětí bude využit i jinak. Tkví totiž v nich velký potenciál díky jejich dobře škálovatelné kapacitě, výkonu a vysoké energetické efektivitě díky využití velice širokého rozhraní, díky čemuž HBM nemusí (alespoň zatím) pracovat na vysokých frekvencích. V tomto případě Intel využil pro propojení všech částí své rozhraní EMIB (Embedded Multi-die Interconnect Bridge), což je něco podobného jako křemíkový "interposer" spojující čipy AMD Fiji s HBM. EMIB je 2.5D zařízení, čili obsahuje datové spoje ve více vrstvách s využitím známých TSV (Through-Silicon Via), tedy vertikálních spojů propojujících zmíněné vrstvy. Asi nejlépe to ukazuje následující obrázek:





Čipy FPGA (Field Programmable Gate Arrays) mají tu výhodu, že jsou programovatelné, a tudíž mají vysokou flexibilitu, aby se mohly úzce orientovat na různé výpočetní úlohy. Ve spojení s rychlými HBM2 pak může jít ve výsledku o dosud nevídaně výkonné integrované řešení. To může být dle Altery využito pro strojové učení, rozpoznávání obrazových dat i zpracování velkých objemů dat nebo zpracování videa ve vysokých rozlišeních (8K). Firma se také chlubí, že v současné době její Stratix 10 DRAM SiP nemá mezi programovatelnými FPGA konkurenci.





Za zmínku také stojí, že něco podobného by si měla připravovat také společnost AMD, ovšem nic konkrétního jsme od ní zatím neslyšeli. Čili by se dalo uvažovat o tom, že AMD plánuje spojení architektury Zen, programovatelných FPGA a pamětí HBM, ale zatím je velká otázka, zda se něco takového opravdu objeví. Uvidíme tedy, zda AMD bude mít na trhu srovnatelné řešení jako Intel s Alterou, jejichž Stratix 10 SiP HBM2 má přijít na trh možná už v příštím roce. A to AMD s největší pravděpodobností nestihne.

Zdroj: wccftech
reklama