reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Alder Lake má potvrzenu patici LGA 1700

29.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Alder Lake má potvrzenu patici LGA 1700
Intel má aktuálně na trhu nové procesory Comet Lake-S vybavené pro patici LGA 1200, která nastoupila po již letité LGA 1151. Pro LGA 1200 budou určeny ještě i nové Rocket Lake, ovšem pak už nastoupí Alder Lake pro LGA 1700. 
Intel Alder Lake-S tak můžeme považovat za Core 12. generace, neboť nyní tu máme 10. a čekáme na 11. Rocket Lake-S, které budou stále ještě 14nm. Alder Lake-S už mají nabídnout nejen novou patici LGA 1700, ale také nový výrobní proces, respektive nový v případě desktopových procesorů Intel. Půjde totiž o 10nm procesory, které přijdou v době, kdy už Intel bude chtít u některých produktů přecházet na 7nm proces.
 
 
Nyní se dozvídáme o potvrzeném LGA 1700 právě pro Alder Lake-S (ADL-S) díky materiálům samotného Intelu (Development Resource), na něž upozornil momomo_us. A ruku v ruce s novou paticí by měla přijít také podpora pamětí DDR5, na něž už skutečně bude čas. DDR5 totiž v případě některých produktů přijdou na trh už letos, přičemž Alder Lake očekáváme až někdy v roce 2022, když už nový standard pamětí bude rozšířený a samotné moduly s nimi budou snad dostupné i za rozumné ceny. 
 
Nová patice vyzbrojená 1700 piny tak bude větší než dnešní desktopové verze Intelu a vedle toho už také nemá být čtvercová, ale obdélníková s rozměry 45 x 37,5 mm. Je otázka, k čemu se využije velké množství pinů navíc a zda půjde třeba o napájecí rezervy, nebo snad i rozšířenou nabídku rozhraní samotného procesoru (více linek PCIe?). To budeme řešit asi až po nástupu procesorů Rocket Lake-S, které se na trh zatím zrovna nechystají. 


reklama