reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel asi zruší broadwellové Xeony a uspíší generaci Skylake

16.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel asi zruší broadwellové Xeony a uspíší generaci Skylake
Dle zatím neoficiálních, a tedy i nezaručených informací se Intel chystá kompletně přeskočit generaci Xeonů založenou na architektuře Broadwell. Přišla by tak přímo s Xeony založenými na Skylake, které se již chystají na trh.
To ale samozřejmě zatím jen v podobě desktopových procesorů. Intel by tedy v případě Xeonů přeskočil generaci Broadwell úplně, což by rozhodně dávalo smysl. Však v případě desktopových procesorů Broadwell přišly nové modely oproti plánu o roku později a v socketové podobě dorazily pouze dva. Z nich jsme si vyzkoušeli výkonnější Core i7-5775C, který má v dnešní době nejvýkonnější integrované grafické jádro (alespoň ve hrách), ale na druhou stranu je velice drahý, což platí i pro druhý Core i5-5675C. Procesory Skylake přitom dorazí už v horizontu několika týdnů, takže asi není důvod, proč by Intel nemohl v případě procesorů Xeon rovnou přejít na Skylake, když je tato architektura již připravena, i když je třeba si také uvědomit, že Xeony dané architektury přichází na trh vždy později než mobilní či desktopové procesory. To proto, že architektura musí být opravdu dobře odladěna a vyzkoušena v různých konfiguracích, než ji Intel může pustit do nasazení v serverech.




- aktuální Xeony E7 v3 -


Intel Xeon “Broadwell” tak prý zmizely z firemní roadmapy. Ty původní mluvily o tom, že v příštím roce budou na trhu serverové platformy Brickland a Grantley s novými procesory Xeon E7 v4 “Broadwell-EX” a Xeon E5 v4 “Broadwell-EP”. Modely E7 měly být vybaveny až 24 jádry a E5 22 jádry a Intel sliboval, že budou kompatibilní se stávajícími platformami pro procesory v3, takže neměly přinést mnoho inovací. Nicméně nový 14nm proces a zvýšený počet jader měl zajistit podstatně vyšší výkon či efektivitu.





Dle zatím neověřených informací tak Intel chce přeskočit rovnou k platformě Purley a procesorům Skylake-EX a Skylake-EP, které by dorazily dříve, než se původně plánovalo, ale jen těžko v termínu původně plánovaném pro Broadwell-EX a EP. Platforma Purley je přitom očekávána jako velká událost v celém serverovém průmyslu a označuje se za největší pokrok tohoto desetiletí. Vylepšeno bude v podstatě vše, paměťový řadič, počet linek PCIe, rozhraní QPI na vícekanálové UPI a počet procesorových jader se dostane až na 28.

Objevila se také infromace, že Intel čelí nízkému zájmu o svou platformu Xeon "Grantley", kterou šíří společnost QLogic. Těžko říci, co si Intel od Grantley sliboval, ale jeho nejnovější finanční výsledky udávají, že serverová divize utržila za poslední čtvrtletí 3,9 miliardy dolarů, což je o 5 % více mezikvartálně a o 10 % více meziročně, takže z hlediska financí nejde o špatné údaje. Existují také informace, že někteří zákazníci ruší objednávky na aktuální xeonové systémy a raději čekají na Skylake, které mají přinést vyšší celkový výkon i energetickou efektivitu. K tomu se rozhodla například britská Met Office, která chce Skylake pro svůj HPC program.

Zdroj: KitGuru
reklama