reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Cannonlake a 300 Series: přechod na 10nm za rok

11.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Cannonlake a 300 Series: přechod na 10nm za rok
Dle nejnovějších informací by se měly dostat na trh první procesory 10nm generace Intel Cannonlake na konci příštího roku, čili přibližně za rok. Půjde o již osmou generaci procesorů Core a pochopitelně i nové čipsety.
Nové informace upřesňující nástup 300 Series, a logicky tedy i procesorů Intel Cannonlake na konci roku 2017 přinesl server Digitimes. O čipových sadách 300 Series jsme se dnes dozvěděli, že by již měly v sobě integrovat rozhraní USB 3.1 (pokud to nenabídne už rovnou 200 Series pro Kaby Lake) a možná také bezdrátové rozhraní Wi-Fi. Znamená to také, že právě Kaby Lake chystané na CES 2017 by měly poměrně krátkou životnost, ovšem bude velice záležet na tom, jaké procesory Intel konkrétně vůbec představí. Pokud se ale mluví také o 300 Series, měly by to rozhodně být právě desktopové.





Nyní tak stále mluvíme o dvou generacích dopředu, přičemž je otázka, zda budeme mluvit také stále o stejné platformě založené na socketu LGA 1151. Ten využívají již Skylake, přičemž Cannonlake mají být pouze jejich tzv. die-shrink, čili obdoba vyráběná novým procesem a s Kaby Lake se původně ani nepočítalo. Dosud se to mělo tak, že přišel nový socket pro vylepšené procesory vyráběné vyladěným procesem a pak nastoupil nový výrobní proces a nové procesory pro stejný socket, čili Cannonlake by stále měly využívat LGA 1151, s tím lze víceméně počítat. Už vůbec ale nelze říci nic o tom, zda s nimi budou kompatibilní i desky s 200 Series či snad dokonce i 100 Series, na to si musíme počkat.

Intel už ale na druhou stranu oficiálně nevyrábí dle strategie Tick-Tock, která zahrnovala výše uvedené, ale Process-Architecture-Optimization. Dnes se nacházíme ve stádiu Architecture (Skylake) a bude následovat Optimization (Kaby Lake) a pak už nový Process. O Cannolake se dnes ale říká, že mají navzdory tomu nabídnout vyšší IPC, čili vyšší výkon při stejném taktu a také mají být nativně kompatibilní s paměťmi DDR4-2400. To ale také nelze tvrdit s určitostí.

Ostatně dnes ještě není ani jasné, jak do celého schematu s procesory Cannonlake spadají čipy Coffee Lake. Informace o těchto procesorech se vynořily poměrně nedávno a přinesly ještě větší zmatek, protože mluvily o 6jádrových procesorech v mobilní verzi, jež budou stále 14nm a určeny přinejmenším pro výkonné notebooky. Možná půjde jen o malou skupinu mobilních procesorů, které se vmáčknou mezi Kaby Lake a Cannonlake, ale jsou tu i fámy, že Cannonlake-S (čili desktopové Core) budou součástí rodiny Coffee Lake, a budou tedy 14nm.





Osobně bych to nyní uzavřel tak, že už z toho stejně nic nevykoukáme. Je pátek a každý si potřebuje odpočinout. Hezký víkend.

Zdroj: Digitimes, wccftech
reklama