reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce, aby 3,5mm audio jack byl nahrazen portem USB C

28.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel chce, aby 3,5mm audio jack byl nahrazen portem USB C
Malé a oboustranné konektory USB typu C začínají opravdu vystrkovat růžky. Časem jistě nahradí u mobilních zařízení klasické Micro USB, vedle toho se prosazují i v počítačích PC a Mac a nyní by měly dle Intelu nahradit i klasické 3,5mm audio jacky.
Fyzické rozhraní USB typu C může posloužit mnoha účelům. Jednak zvládne napájet připojená zařízení, a to až 100 watty a potom je lze využít pro datové spojení nejen s využitím různých verzí rozhran USB, ale také Thunderbolt, DisplayPort a počítá se s ním rovněž pro připojení externích modulů (třeba s grafickými kartami) pomocí rozhraní PCI Express 3.0. Jeho využití pro připojení sluchátek nebo reprosoustavy tak není vůbec žádnou technologickou výzvou. Bude to ale problém zcela jiný, a sice boj proti zavedeným 3,5mm audio jackům. Ty mají dosud velkou výhodu ve své univerzálnosti. Můžeme si vybrat ze široké nabídky sluchátek a počítat s tím, že ta budou v drtivé většině případů určena právě pro 3,5mm kulatou zdířku.





Pro Intel je problém ten, že používané jacky jsou moc dlouhé (asi 14 mm), což vyžaduje, aby byl použit adekvátní konektor, který v mobilním zařízení zabírá moc místa. Však jsou také založeny na starém 6,35mm konektoru, který byl poprvé použit už v roce 1878, i když ve zmenšené 3,5mm podobě se objevil až v 60. letech 20. století. Navíc je i 3,5mm univerzál pro řadu výrobců už také moc tlustý.





Jsou dva způsoby, jakými může USB Typ C nahradit původní 3,5mm jack, a to analogový a digitální. Jsou tu jednak piny SBU1 a SBU2, které mohou být využity pro přenos analogového stereo signálu, ale pak je tu také digitální přenos dat, a to pomocí právě dokončované technologie USB Type-C Digital Audio. Vedle toho se také dokončují specifikace USB Audio Device Class ve verzi 2.0, která umožní streaming a synchronizaci audia. Tyto specifikace budou dokončeny ještě v tomto čtvrtletí.





V každém případě by mělo být možné, abychom na USB C prostě připojili klasická sluchátka, a to s využitím krátké redukce, s čímž by se dalo smířit. Pak by ale bylo možné zakoupit si nová hi-tech sluchadla pro USB Type-C Digital Audio, jež by vyžadovala vlastní zesilovač/zesilovače, DAC, atd., pochopitelně napájené přímo z USB. Šlo by tedy v podstatě o sluchátka se zvukovkou, jaká se již v řadě případů prodávají. Tím by nezáleželo na zvukové kvalitě samotného telefonu/tabletu/MP3 přehrávače, ale čistě jen na kvalitě sluchátek a jejich elektroniky. Taková sluchátka by ale nemusela být nutně drahá, neboť lze využít třeba řešení CMedia HS-100 v ceně jednoho dolaru.

Nyní bude záležet na tom, zda budou ostatní výrobci na snahy Intelu reagovat a přinesou audio na USB C na trh.

Zdroj: Hexus.net
reklama