reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce integrovat Thunderbolt do svých procesorů

25.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel chce integrovat Thunderbolt do svých procesorů
Intel se zadíval do budoucnosti, v níž máme dle jeho představ využívat univerzální kabely, které zvládnou vše potřebné včetně přístupu k úložným zařízením i silným grafikám, což zajistí třeba kvalitní virtuální realitu. Zajistit to má Thunderbolt.
Právě proto chce Intel integrovat rozhraní Thunderbolt přímo do procesorů, takže bychom pro jeho využití už nepotřebovali mít desku nebo notebook vybavený speciálním kontrolerem. Touto standardizací by se snížily i náklady a cena počítačů, které by už tak pro využití Thunderboltu musely mít jen od procesoru vyvedené fyzické rozhraní, a to USB s konektorem typu C.





Chris Walker, viceprezident největší divize Intelu, čili Client Computing Group, k tomu řekl, že Thunderbolt 3 je přirozený nástupce rozhraní USB. To proto, že "může zvládnout všechno", což není daleko od pravdy, však Thunderbolt 3 zvládne obrazové i datové protokoly s propustností 40 Gb/s a dle specifikací může přenášet až 100W elektrické energie. Něco zcela jiného jsou ale praktické implementace, v jejichž případě je to právě kvůli této univerzalitě mnohem složitější.





Intel pak chce rozšiřování Thunderboltu 3 napomoci dvěma strategickými rozhodnutími. Především jde o integraci tohoto rozhraní do budoucích procesorů, po čemž už budou mít výrobci počítačů či základních desek málo důvodů k tomu, aby Thunderbolt 3 nezahrnuli do výbavy svých produktů. K tomu však přispěje možná ještě důležitější druhé rozhodnutí, a sice vypustit do světa specifikace protokolu Thunderbolt, a to pro zcela volné použití bez licenčních poplatků.

Uvidíme, co konkrétně znamenají ony "budoucí procesory" a zda půjde už o nějaké modely, které budou uvedeny na trh v tomto roce. Mohlo by snad jít už o první 10nm procesory, a to přednostně ty mobilní. Pak by pochopitelně znamenalo, že Intel se k rozhodnutí více zpopularizovat Thunderbolt 3 rozhoupal už dávno, neboť nové procesory se nerodí z měsíce na měsíc.

Zdroj: Hexus.net
reklama