reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Compute Stick: tyčka s Windows 8.1

7.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Compute Stick: tyčka s Windows 8.1
Počítače v podobě trošku většího flash disku už nejsou nic nevídaného, ovšem tentokráte se do nich pustil samotný Intel. Ten představuje vlastní Compute Stick, který je podobný produktům jako Amazon Fire Stick.
Intel Compute Stick je tak variací na různé produkty, s nimiž zaplavují trh vedle Amazonu také různí čínští výrobci. Intel pochopitelně svůj model vybavil vlastní platformou a k tomu nabídne také operační systém Windows 8.1, a to ve verzi s Bing, která je pro takováto zařízení dělaná.





Compute Stick také na fotografiích ještě nevypadá jako finální verze, ale bude už funkční. Jeho očekávaná cena je 149 USD, do čehož se vejde i zmíněný operační systém Windows 8.1 s Bing a pak hardware založený na procesoru Intel Z3735F generace Bay Trail, což je tedy čtyřjádrový Atom původně určený pro tablety. Dále tu je 32GB úložiště eMMC, 2 GB RAM a mezi rozhraní patří USB, HDMI 1.4a, micro USB pro napájení a ještě micro SD pro zvýšení kapacity. Dle zástupce Intelu bude u dalších verzí možné hardware napájet přímo z portu HDMI.





Nezapomnělo se ani na bezdrátová rozhraní, a to klasické Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0. To vše bude mít i plánovaná levnější verze, jež přijde s linuxovým Ubuntu, 8 GB paměti pro data a 1 GB RAM, a to za 89 USD.

Dle Intelu má Compute Stick posloužit jako velmi levný počítač i multimediální přehrávač a společnosti jej mohou využít jako variaci na tenký klient. Co se týče uvedených specifikací, nemusí jít o konečnou verzi. Intel oznámil, že chystá ještě verzi s novějšími Cherry Trail a dokonce také s Core M, což už by bylo mnohem zajímavější. První modely mají vyrazit na trh v březnu.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama