reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7 "Haswell-E" pro DDR4 odhaleny

27.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i7 "Haswell-E" pro DDR4 odhaleny
Na svět se dostaly podrobnější informace o chystaných tzv. HEDT procesorech Intel, které jsou známy pod označením Haswell-E. Jedná se o čipy vybavené šesti či osmi procesorovými jádry, což je navíc okořeněno podporou Hyperthreadingu.
Na tyto procesory tedy čekají především ti, kteří lační po vysokém výpočetním výkonu zajištěném čipy s klasickou architekturou x86. Ty přijdou v pouzdrech vybavených celkem 2011 piny, takže by se mohlo zdát, že budou podporovat stávající platformu se socketem LGA 2011, ale není tomu tak. Stejně jako procesory Broadwell pro LGA 1150 budou vyžadovat nové základní desky s čipovou sadou Intel X97 Express. Odmění se podporou nového typu pamětí DDR4, a to s frekvencí 2133 MHz a ve čtyřkanálovém zapojení.





Tabulka ukazuje nejdříve nejvýkonnější model - Core i7-5960K, který jako jediný z trojice nabídne 8 jader a k tomu 20 MB cache třetí úrovně. Jeho základní frekvence byla nastavena na 3 GHz a lze očekávat, že turbo ji dokáže vyhnat ještě výrazně výš. Na druhou stranu tu bude i EIST, který v klidovém režimu nastaví frekvenci 1,2 GHz. Tento procesor stejně jako ostatní dva nebude podporovat ECC paměti, ovšem rozhodně potěší celkem 40 linek rozhraní PCI Express 3.0, což umožní provozovat dvě grafické karty v režimu x16 plus další v x8, nebo zapojit rovnou čtyři a pro každou vyhradit 8 linek. Maximální spotřeba je pak pro všechny stejná - 140 W, takže bude zapotřebí kvalitní chladič.

Slabší Core i7-5930K už je šestijádro se základní frekvencí 3,5 GHz a 15 MB cache, ovšem ostatní specifikace jsou stejné. Nejslabší Core i7-5820K vypadá velmi zajímavě, protože by měl stát 400 dolarů (což tedy nebude koncová cena, ale cena v 1000kusové sérii). Má také šest jader na základu 3,3 GHz s 15 MB cache a všechny jeho ostatní vlastnosti jsou stejné jako u ostatních, tedy až na to, že má trošku zkrouhnutý počet linek PCI Express.

Zdroj: techPowerUp
reklama