reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel demonstroval procesory Broadwell s Iris Pro

6.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel demonstroval procesory Broadwell s Iris Pro
Na letošní Gamer Developers Conference nechyběl ani Intel, který se snažil zákazníky přesvědčit, že je "oddaný hraní". A jen tak mimochodem také ukázal PC s desktopovým procesorem Broadwell s grafikou Iris Pro.
Nejspíše vůbec poprvé se tak veřejnost mohla podívat na počítač s takovým procesorem. Mobilní verze jsou tedy na trhu již nějaký ten pátek, ale desktopové přijdou až za pár měsíců a navíc si ještě ani nemůžeme koupit procesor vybavený grafickým jádrem Iris Pro nové generace. K dispozici jsou pouze modely s Iris, což znamená, že ty nemají 128 MB vyrovnávací paměti eDRAM (označována také jako L4 cache), která dokáže grafickému jádru výrazně pomoci k dosažení vyšších výkonů.

I kvůli tomu Intel věří, že jeho procesory 5. generace Core s Iris Pro budou schopny poskytnout dostatek výkonu i pro hraní 3D her a rozhodně to není nereálný cíl. Však už předchozí generace Iris Pro 5200, kterou jsme si mohli vyzkoušet v testu Gigabyte BRIX Pro, byla velmi výkonná a s novou bude Intel moci ještě lépe konkurovat i výkonným desktopovým APU od AMD.





Počítač s desktopovým Broadwellem byl uzavřen v bílé skříni označené štítkem, s nímž s pracovníci Intelu moc práce nedali. Nicméně důležité je to, co je uvnitř, a to 14nm procesor. Intel neprozradil jeho konkrétní označení, neboť to je ještě hlídaným tajemstvím a pouze v prezentaci zopakoval údaje, které již víme. Nové Broadwell by tedy měly mít TDP maximálně 65 W a mluví se i o kouscích se spotřebou pod 30 W, přičemž desktopové Haswell mají rozmezí TDP 35 až 88 W (nepočítáme 140W Core i7 Extreme). Spotřeba desktopových procesorů tedy půjde opět dolů, což je problém především pro výrobce chladičů, neboť ještě více zákazníků se prostě spokojí s originálním BOX chladičem.





Intel říká, že procesory Broadwell s Iris Pro budou určeny především do Mini PC a All in One PC, takže můžeme očekávat, že alespoň jeden z nich nabídnou i Intel NUC. Pochlubil se také, že v testu 3DMark06 nová grafika Iris Pro předvedla 100násobný výkon v porovnání s integrovanými čipy, které Intel vyráběl v roce 2006, což však pochopitelně není férové srovnání. Vždyť v té době byla aktuální generace procesorů Core 2 a první Core i3, i5 a i7 přišly na trh až o dva roky později.

Co se týče softwaru, pak Intel plánuje podporu DirectX 12 i nového API Vulkan, které nahradí už téměř 25 let staré OpenGL. Vedle toho pomáhá i vývojářům her pro Android s optimalizací, která se týká titulů Assassins Creed: Pirates, Real Racing 3, Need for Speed Most Wanted či Driver Speedboat Paradise. Grafické jádro Iris Pro zase zaujalo vývojáře Codemasters, Ubisoft a Funcom, kteří se rozhodli jej podporovat u svých nových titulů, respektive je pro Iris Pro optimalizovat.

Pak má Intel také jisté společenské plány týkající se žen pracujících v herním průmyslu. Jeho záměrem je s pomocí International Game Developers Associtation (IGDA) jejich počet zdvojnásobit. Doufejme, že k tomu nepoužije knihu o Barbie, kterak se chtěla stát herní vývojářkou. Sponzoroval také už vývoj 49 studentských projektů, jejichž autoři se mohli zúčastnit letošního GDC a prezentovat své hry. V blízké budoucnosti má být spuštěn portál Achievement Unlocked, který bude sloužit jako fórum pro diskuze o procesorech a grafických čipech Intel a vývoji herního softwaru pro ně.

Zdroj: Hexus.net
reklama