reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Edison ponese dvoujádrový Atom

3.4.2014, Pavel Zubatý, aktualita
Intel Edison ponese dvoujádrový Atom
Svými rozměry připomíná Edison spíše SD kartu než plnohodnotný počítač. Přesto má pohánět chytré hodinky, nositelnou elektroniku nové generace a tzv. Internet věcí. Původně měl nést procesor Quark, místo toho bude vybaven robustnějším Atomem.
Intel chce proniknout na lukrativní trh s tzv. nositelnými počítači. Prohlásil to výkonný ředitel společnosti Brian Krzanich, když na lednovém veletrhu CES představil kompaktní počítač Intel Edison. Podle tehdejších plánů měl být Edison založen na technologii Quark, která nabízí energeticky úsporné řešení hardwarového systému na jednom čipu. Tato technologie byla vytvořena právě pro nositelné přístroje nové generace. Mezi ně patří chytré hodinky i rozličné fyzické aplikace tzv. Internetu věcí. Tento koncept propojuje předměty běžného života s člověkem v rámci jedné globální sítě. Výrobce zde zmiňuje zdravotnictví, módu, bezpečnost nebo třeba péči o dítě.





Mezitím však došlo ke změně firemních plánů. Edison bude robustnější a nabídne širší možnosti uplatnění ve více segmentech trhu. Krzanich přirovnal Edisona k plnohodnotnému PC třídy Pentium formátu SD karty. Zařízení obsahovalo vestavěný Bluetooth, podporu Wi-Fi, mnoha operačních systémů i proprietárního obchodu s aplikacemi. Od té doby byl Edison dále vylepšen. Nabídne tak dvoujádrový Atom vyráběný 22nm technologií Silvermont. Každé dvouvláknové jádro je taktované na 500 MHz. Dále je čip vybaven MCU, 70pinovým konektorem pro 30 I/O rozhraní, softwarovou podporou a „zjednodušeným průmyslovým designem“.





Vybavení systému Edison čipem Atom SOC má podle Intelu pomoct nezávislým vývojářům zaměřených na jednodeskové počítače jako Edison nebo Raspberry Pi. Právě jejich úspěchy mají ukázat, jak si gadgety s nálepkou „Intel Inside“ povedou ve velkém měřítku. Edison bude kompatibilní s běžně používanými vývojovými nástroji, jako je Arduino IDE a jazyk Wolfram Language. V budoucnu bude podporován Yocto Linux, Node.js nebo Python. Termín „zjednodušený průmyslový design“ znamená, že Edison bude o něco větší než SD karta. Cenou za výkon a konektivitu je o něco robustnější konstrukce. Skutečná velikost známa není. Nejspíš ale nebude taková, že by to vadilo při integraci do výsledných nositelných zařízení. K dostání bude Intel Edison někdy v průběhu tohoto léta.

Zdroj: ElectronicProducts
reklama