reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel investuje 7 miliard dolarů do nové Fab na 7nm čipy

9.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel investuje 7 miliard dolarů do nové Fab na 7nm čipy
Intel ještě nevypustil do světa první 10nm procesory, ale už je pochopitelně třeba jednat ohledně další generace, kterou budou 7nm čipy. Právě pro ně bude určena arizonská Fab 42, která přinese mnoho pracovních příležitostí.
Intel tak už oznámil, že do továrny Fab 42 v arizonském Chandleru investuje celých sedm miliard dolarů, aby ji připravil pro výrobu 7nm čipů. Oznámil to samotný CEO společnosti Brian Krzanich po boku prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě, který rovněž dodal, že to pro Spojené státy bude znamenat vytvoření 10.000 nových pracovních míst.





Zmíněno bylo i nadálé pokračování Mooreova zákona, i když ten se nyní už smrskl spíše na snahu zajistit budoucnost křemíkových technologií, které se už pomalu přibližují svým fyzikálním limitům. Brian Krzanich nezapomněl připomenout, že si tím Intel zajistí svou pozici globálního technologického lídra.





Intel se také pochlubil, že tato několikamiliardová investice mu zajistí i přední místo mezi technologickými firmami, které investují na americké půdě. Třeba v roce 2015 to bylo 5,1 miliard a po celém světě pak v rámci výzkumu a vývoje 12,1 miliard, což v tomto měřítku řadí Intel na celkově 3. místo. V USA také Intel zaměstnává na 50.000 lidí, i když řada z nich v minulém roce při restrukturalizaci firmy o svou práci přišla. Intel ale také odhaduje, že jeho podniky nepřímo zajišťují práci pro dalších půl milionu zaměstnanců různých dodavatelských firem, apod.

Fab 42 má být dokončena a v provozu v horizontu 3 až 4 let. Uvidíme, zda to bude stačit na to, aby Intel nepředhonil třeba Samsung, TSMC nebo GlobalFoundries.

Zdroj: Hexus.net
reklama