reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel investuje do čínských firem a nechá je vyrábět Atomy

29.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel investuje do čínských firem a nechá je vyrábět Atomy
Společnost Intel nedávno oznámila, že podepsala miliardovou dohodu s firmami Spreadtrum a RDA Microelectronics, které mu mají pomoci bojovat s levnými procesory ARM. Ve hře je výroba procesorů Atom.
Intel na trhu s mobilními zařízeními, a zvláště těmi levnějšími, není zrovna rozšířeným výrobcem procesorů či SoC. Nabízí sice slušné čipy patřící do rodiny Atomů, ovšem on sám je není schopen vyrobit tak levně, aby mohly konkurovat čipům ARM, zvláště když k tomu využívá své moderní výrobní procesy (22nm Tri-gate a nově také 14nm).





Nyní tedy uzavřel dohodu, v níž figuruje částka 1,5 miliardy dolarů, a to s firmami Spreadtrum a RDA Microelectronics. Obě patří do Tsinghua Unigroup Ltd. a jde o společnosti bez vlastních výrobních kapacit, jež by měly dostat procesory x86 i do velmi levných zařízení. Intel si od toho slibuje, že více prorazí především právě v Číně, ale i na jiných trzích, kde se mu nedaří cenou konkurovat řešením ARM. Problém ale je i ten, že procesory ARM se už na trzích zabydlely, takže bude nutné výrobce přesvědčit, aby přesedlali na novou platformu, či ji alespoň začli využívat po boku ARM.

Spreadtrum i RDA Microelectronics mají zkušenosti s designováním SoC pro levné chytré telefony, stejně jako 2G, 3G a 4G modemů. Podobnou dohodu už Intel učinil dříve s firmou Rockchip, ovšem tehdy šlo o tablety.

Čínské firmy tedy získají možnost vyrábět procesory Atom, nebo spíše procesory založené na jejich technologii a to samé se týká i 3G a 4G mobilních technologií. Firmy pak přijdou s vlastním designem a nechají nové čipy vyrábět pomocí 28nm procesu v továrnách TSMC či jiné firmy, takže využijí stejný postup jako při výrobce čipů ARM. Intel od nich bude získávat jisté licenční poplatky, ovšem jde především o rozšiřování jeho podílu na trhu.

Zákazník se ale může ptát, jak to ovlivní výkon a spotřebu takto vyrobených Atomů, však Intel přeci jen používá pokročilejší výrobní procesy než je 28nm FinFET. Však to je jedna z hlavních zbraní dnešních Atomů.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama