reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel investuje do výzkumu kvantových počítačů

4.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel investuje do výzkumu kvantových počítačů
Společnost Intel se rozhodla, že bude investovat 50 milionů dolarů do organizace QuTech, která se zabývá výzkumem kvantových počítačů. Organizace bude s Intelem spolupracovat v průběhu příštích 10 let.
Organizace QuTech patří do výzkumného institutu Delftské technické univerzity (TU Delft) a TNO, což je nizozemská organizace pro aplikovaný výzkum. Cílem je tedy přinést další pokroky ve výzkumu kvantových počítačů a zajistit to má jednak 50 milionů dolarů od Intelu a také jím poskytnuté vývojářské zdroje jak přímo v Nizozemsku, tak v rámci společnosti. Zajištěna bude také technická podpora.




zástupci Intelu a QuTech


Kvantové počítače by v budoucnu mohly řešit problémy, na které nestačí ani dnešní superpočítače a jde třeba o složité simulace, jako jsou rozsáhlé finanční analýzy nebo efektivnější hledání nových léků. Nebudou ale nejspíše schopné nahradit počítače, jak je známe dnes, ale spíše jen doplnit jejich schopnosti. Však nepracují s bity, ale s tzv. qubity, tedy s kvantovými bity a ty mohou nabývat několik různých stavů současně a v tom je potenciál k paralelnímu provádění vysokého počtu výpočtů.





Mike Mayberry, viceprezident Intelu a výkonný ředitel Intel Labs, odhaduje, že plně funkční kvantový počítač uvidíme nejdříve za deset let a povede k němu právě představená iniciativa jeho firmy a organizace QuTech. Právě Intel má přispět svým know-how z oblasti fyziky, výroby elektroniky a navrhováním počítačových architektur. Dle něj nemá jedna společnost či organizace šanci úspěšně vyvinout kvantový počítač a zapotřebí je, aby firmy a instituce mezi sebou začaly spolupracovat. V budoucnu totiž bude zapotřebí vyvinout elektroniku, která bude pracovat při nízkých teplotách a bude schopna qubity propojit, ovládat a měřit. Právě v této oblasti může být Intel nejvíce nápomocný. Musí se tak dobře propojit svět vědy a nejlepší úrovně inženýrství.

Podporu projektu vyjádřil také CEO Intelu Brian Krzanich, dle nějž jsou kvantové počítače pro jeho společnost strategicky důležité a naopak zkušenosti Intelu jsou nezbytné pro jejich vývoj.

Zdroj: TZ Intel
reklama