reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel IoT: platforma pro masové nasazení Internetu věcí

10.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel IoT: platforma pro masové nasazení Internetu věcí
Internet of Things je v současné době pojem, pod nímž si nepředstavíme moc konkrétních produktů, s nimiž bychom se často setkávali. Intel to chce pomocí své IoT Platform změnit a připravit IoT pro masové nasazení.
Intel Internet of Things Platform má tedy dva hlavní úkoly, a to propojení různých zařízení a současně i jejich zabezpečení. Právě zabezpečení je dnes vnímáno jako největší problém, a to vzhledem k tomu, že v Internetu věcí má být zapojena řada veřejně sloužících zařízení, na nichž mohou záviset i lidské životy. Mohou to být zdravotnická zařízení, ale třeba i pouliční osvětlení nebo semafory.





Intel tedy slibuje, že nabídne zabezpečenou platformu, s jejíž pomocí by pochopitelně velmi rád zakořenil na tomto trhu, který slibuje do budoucna velmi velký potenciál. Však v roce 2020 má být v Internetu věcí zapojeno na 40 miliard zařízení, a to je odbytiště, jemuž by chtěla dominovat každá IT firma. Intel tak předpokládá, že jeho zbrusu nová divize IoT, která byla založena před několika měsíci, už v tomto roce zaznamená obrat dvou miliard dolarů.





Dle Intelu má současná podoba Internetu věcí problém se škálovatelností, která není připravena na masivní nárůst vyráběných zařízení, přičemž právě zde má pomoci jeho nová platforma. Díky intelovské IoT Platform tak má být vývoj samotných zařízení jednodušší, stejně jako jejich nasazení, což tedy pomůže rychleji dodávat na trh koncové produkty. Vývojáři se totiž budou moci zaměřovat především právě na ně a nebudou muset řešit otázku konektivity a zabezpečení.

Intel je optimistický a ani není divu, když si jeho platformu už osvojily firmy jako Accenture, Dell, NTT DATA či SAP. Zmíněn byl i jeden příklad, kdy byla zařízení zapojená v IoT nasazena v jedné budově v New Yorku, kde slouží pro řízení spotřeby, pod čímž si můžeme představit topení či osvětlení. Intel se pochlubil, že správce budovy díky tomu za jediný rok ušetřil milion dolarů.

IoT Platform zahrnuje Wind River Edge Management System pro zajištění spojení s cloudem, usnadnění konfigurace koncových zařízení, přenos dat a jejich analýzu. Pak tu jsou brány IoT Gateways zabezpečené řešením od McAffee a pak můžeme zmínit technologie Enhanced Privacy Identity (EPID) pro zajištění zabezpečené konektivity koncových zařízení s IoT Platform a nakonec tu jsou nezbytná Intel API pro programování a Traffic Management pro řízení datových přenosů, kde Intel využívá svá řešení Mashery.

Pokud chcete o Intel IoT Platform vědět více, připravena je multimediální prezentace (viz zdroj).

Zdroj: TZ Intel
reklama