reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Kaby Lake: další Refresh na obzoru

18.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Kaby Lake: další Refresh na obzoru
Pokud by šlo vše podle plánu, už v této době bychom mohli očekávat brzký nástup 10nm procesorů Intel. Vývoj se ale zpomaluje, a tak se i dále potvrzuje, že namísto nové generace výrobního procesu bude potřetí využit 14nm.
To je jistě vítanou příležitostí pro společnost AMD, která může očekávat, že v příštím roce dožene Intel, alespoň tedy ve hrubém srovnání výrobních procesů. Chce totiž využít 14nm proces LPP firmy GlobalFoundries, který ovšem není na stejné úrovni jako 14nm proces firmy Intel, ovšem AMD má dnes stále k dispozici přinejlepším 28nm proces a procesory FX využívají ještě starší 32nm, takže v každém případě půjde o výrazný pokrok. V příštím roce tedy mají dorazit první procesory AMD Zen, jimž se postaví stále 14nm Intel Kaby Lake a tak by to mělo zůstat nejspíše po další rok.





Kaby Lake se tedy poměrně nedávno objevily jako náhrada za zpožděné Cannonlake, tedy stále plánovanou první 10nm generaci. Půjde tedy o něco podobného, jako když po Haswell nepřišly na trh Broadwell, ale Haswell Refresh. I tehdy byl hlavním důvodem nedostatečně vyspělý nový výrobní proces.

Nyní se objevily nové informace pocházející z neveřejné prezentace firmy Intel a mluvící o tom, co můžeme od Kaby Lake očekávat. Intel chce oficiálně podporovat monitory s rozlišením 5K, zvýšit výkon jader a představit nové čipové sady. Ty by ani nebyly tak nutné, takže spíše půjde o podporu výrobců základních desek, kteří budou mít důvod představit novou generaci. Nicméně nové čipové sady slibují i více linek rozhraní PCI Express 3.0, a to až 24. Dnešní Z170 nabízí 20 linek, takže nejde o zásadní nárůst a stejně můžeme očekávat, že stejně úzkým hrdlem bude i nadále sběrnice DMI 3.0 s propustností 4 GB/s, neboť není pravděpodobné, že by tuto zbrusu novou verzi Intel nahradil hned v příštím roce.

V poslední době se Intel zaměřuje spíše na vývoj grafických jader v desktopových procesorech než na navyšování výkonu procesorových jader či zvyšování jejich počtu. Nedivili bychom se tedy, kdyby v tom pokračoval i v případě Kaby Lake, ale nové informace udávají právě jen podporu rozlišení 5K při 60 Hz. Pokud bych si ale měl tipnout, pak bych očekával u desktopových (rodina S) procesorů mírné navýšení počtu shaderů. Co se týče spotřeby, pak ta se v podstatě nikam nepohne. Ty nejvýkonnější modely si vyžádají až 95 W a pak se mají objevit ještě 65W a 35W procesory. Není ale vyloučeno, že stejně jako v případě aktuálních Skylake nepřijdou také 51W či 47W modely. Zkrátka a dobře, půjde o rozpětí 35 až 95 W.

První 10nm procesory Intel, pokud už půjde vše dobře, můžeme očekávat někdy za dva roky, tedy na konci 2017. Pokud vás tedy procesory Skylake neoslovily a chcete počkat, jaké budou AMD Zen, máte spoustu času.

Zdroj: KitGuru
reklama