reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel koupil Saffron, chce vlastní cognitive computing

26.10.2015, Michal Hala, aktualita
Intel koupil Saffron, chce vlastní cognitive computing
Intel oznámil akvizici Saffronu, společnosti, která se věnuje cognitive computingu. Chce s jeho pomocí uspět v oblasti umělé inteligence a strojového učení v řadě oblastí. Jednou z nich je i internet věcí.
Intel je další společností, která chce vsadit na cognitive computing. Tento pojem se obvykle nepřekládá a označuje jednu z oblastí umělé inteligence. Jde o snahu napodobit lidské kognitivní schopnosti především v oblasti učení a úsudku. Už dříve se na tomto poli začalo angažovat IBM (superpočítač a cloud Watson), nebo třeba Google.

Saffron je mladý startup, který se věnuje aplikaci cognitive computingu zahrnující sběr či spíše výběr dat a jejich uměle inteligentní vyhodnocování s cílem podpořit rozhodovací procesy v podnicích různého typu. Aspoň tak nějak to popsal Intel v tiskové zprávě. Jednou z možných aplikací je také internet věcí, kde se už dlouho očekává budoucí velký růst tohoto segmentu ICT odvětví.

Intel stručně popsal své důvody pro nákup Saffronu takto: „Vidíme příležitost uplatnění cognitive computingu nejen na vysoce výkonných serverech zpracovávajících podniková data, ale také na nových spotřebních zařízeních, která potřebují vidět, rozumět a interpretovat komplexní informace v reálném čase“.


Saffron - ilustrace


Intel vidí roli Saffronu v rámci svého podnikání takto: „Saffron bude i nadále růst ve svém stávajícím, samostatném podnikání, stejně jako přispěje svou technologii k úsilí a platformám Intelu zahrnujícím nová zařízení, big data, kybernetickou bezpečnost, zdravotní péči a internet věcí.

Saffron se stane součástí New Devices Group v rámci struktur Intelu. Intel tak sází na růst poptávky v oblasti umělé inteligence a současně diverzifikuje portfolio svých produktů a obohacuje je o prvky uměle inteligentního software a souvisejících služeb. Pokud uvážíme zejména oblast internetu věcí, jde potenciálně o skutečně obrovský trh a Intel by jistě rád patřil mezi vítěze také v tomto segmentu.

Ale ani ostatní uvedené oblasti nepředstavují zrovna malé segmenty odvětví informačních a komunikačních technologií. Současně tak může nepřímo podpořit poptávku po svých serverových řešeních, která poslední dobou generují stále větší díl jeho příjmů, zatímco poptávka a příjmy z běžných PC již dlouho postupně klesají.

A může tak dodat „inteligenci“ svému hardwaru, který jistě pro internet věcí chystá. Celkově jde o velice rozumný tah. Jednak, jak už jsem napsal, diverzifikuje portfolio svých produktů a služeb, jednak využívá své kapitálové zásoby k velmi chytré investici. Aspoň tak mi to připadá v kontextu dostupných informací o této akvizici.

Zdroj: PC World
reklama