reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lake Crest: 32GB HBM2 a více výkonu pro AI než GPU

6.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel Lake Crest: 32GB HBM2 a více výkonu pro AI než GPU
Akvizice firmy Nervana má Intelu zajistit nabídku čipů, které budou v oblasti hlubokých neuronových sítí (DNN) a AI výkonnější než moderní GPU. Mluvíme o čipech Lake Crest, které chtějí využít paměti HBM2 s propustností 1 TB/s.
Když už jsme nakousli paměti, pak o čipech HBM2 se v minulém roce mluvilo jako o řešení, které bez problémů nabídne celkovou kapacitu i 32 GB a propustnost 1 TB/s. Ovšem co se týče grafických karet AMD Vega, v případě herních modelů budeme asi ještě rádi, když nabídnou alespoň 512 GB/s, což je na úrovni starých HBM1. Alespoň že už nebudou limitovány kapacitou 4 GB, což byl v případě čipů Fiji rozhodně větší problém než propustnost, která jim zcela stačila. Nicméně paměti HBM2 by opravdu měly být schopny dosáhnout 1 TB/s, jak ukazuje nejnovější počin Intelu.





Oblast AI a DNN je už dnes velice lukrativní a počítá se s jejím růstem, a tak je pochopitelné, že o ni chtějí svést souboj i výrobci moderních GPU s Intelem, který se orientuje na své akcelerátory, jako jsou Xeon Phi. Nyní ale jde v jeho případě o platformu firmy Nervana, která slibuje bezprecedentní hrubý výkon, a to mnohem větší, než mají moderní GPU. Představit se mají poprvé v rámci platformy Lake Crest. Zástupce Intelu Naveen Rao (viceprezident Datacenter Group a generálním manažer AI Solutions) k tomu říká, že hardware firmy Nervana byl upraven s ohledem na hluboké učení a konkrétně pro efektivní řešení dvou operací: násobení matic a konvoluce.

Intelu by se tak akvizice startupu Nervana měla vyplatit, pokud bude jeho Lake Crest úspěšný. V srpnu 2016 za ni zaplatil přes 350 milionů dolarů, což může být jeho vstupenka na trh, který dle IBM v příštích 10 letech nabyde hodnoty 2 bilionů dolarů.




Intel Lake Crest


Čipy Lake Crest s architekturou Flexpoint tak mají využít 32 GB paměti HBM2 s propustností 1 TB/s a speciální rozhraní pro propojení jednotlivých čipů, které nabídne propustnost až 20krát vyšší než dnešní PCI Express. Intel zatím nikde neříká, jaký konkrétní výkon můžeme od těchto čipů očekávat. Budou pracovat čistě pro účely AI, a to jako koprocesory vedle klasických CPU Xeon.

Ještě v první polovině tohoto roku chce mít Intel připraveny vzorky těchto čipů a v druhé polovině se k nim dostanou také jeho partneři.

Zdroj: wccftech
reklama