reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel, LG a QNAP ukázali nové produkty s Thunderboltem 2

16.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel, LG a QNAP ukázali nové produkty s Thunderboltem 2
Intel si pro akci National Association of Broadcasters (NAB) 2015 ve spolupráci s jinými firmami přichystal novinky, které využívají rozhraní Thunderbolt 2. Jedná se o LCD 31MU97Z od LG nebo také NAS od QNAP.
Každoroční show National Association of Broadcasters (NAB) vždy ukáže několik novinek od různých výrobců a nyní se na ni sešla dvě zařízení vybavená rozhraním Thunderbolt 2, které vyvinula společnost Intel. Není tedy divu, že i on se takové produkty snaží propagovat a cílí především na profesionály. Však právě ti mohou plně využít možností rozhraní Thunderbolt 2 a ostatní běžní uživatelé si vystačí spíše s klasickým USB či jinými rozhraními, které v sobě Thunderbolt nese. Toto rozhraní ve své aktuální druhé verzi má maximální propustnost 20 Gbps díky spojení dvou 10Gbps kanálů, takže mu nedělá žádný problém přenášet obraz v rozlišení 4K.





Uživatelé mohou navíc na sebe navěsit až šest zařízení, jako jsou 4K monitory či úložná zařízení, neboť přes jeden kabel tečou data rozhraní DisplayPort i PCI Express. A právě o těchto zařízení se budeme bavit, protože mezi ně patří i monitor LG Electronics 31MU97Z. Ten nabídne velkou 31" obrazovku typu IPS s rozlišením 4K, která bude zvláíště vhodná pro zpracování videa. A rozlišením 4K zde myslíme opravdové, čili 4096 x 2160, ne pouze Ultra HD (3840 x 2160), takže poměr stran je zde 17:9. Ostatní specifikace ale LG ještě nezveřejnilo, tedy až na to, že monitor je vybaven dvěma porty Thunderbolt 2, takže tu není vyžadován žádný adaptér nebo dokovací stanice.

Dalším produktem je NAS od firmy QNAP, a to konkrétně celá řada Thunderbolt NAS. Tato zařízení také nesou dva porty Thunderbolt 2 jako alternativu k 10Gb Ethernetu, díky nimž není žádný problém s přenášením dostatečného objemu dat, který umožní přehrávání 4K videa. QNAP ale také tyto produkty ještě oficiálně nepředstavil, takže nejsou známy veškeré detaily.

Tím to ovšem nekončí. S rozhraním Thunderbolt 2 přichází na trh třeba také nové úložiště LaCie Rugged Thunderbolt s 1TB SSD, mediální stanice Pegasus2 R2+ RAID 0/1, Sonnet Fusion PCIe Flash Drive v kapacitě 256 a 512 GB a také JMR PCIe Flash Drive s kapacitami 128, 256 a 512 GB, který je založen na SSD s rozhraním M.2.

Uvidíme tedy, zda Intel nebude v příští generaci čipových sad 100 Series své rozhraní nějak protežovat, ovšem vzhledem k zaměření Thunderboltu asi nepůjde o to, že by Intel chtěl přímo konkurovat rozhraní USB.

Zdroj: tomshardware.com
reklama