reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel možná chystá největší akvizici ve své historii, kupuje výrobce čipů Altera

30.3.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Intel možná chystá největší akvizici ve své historii, kupuje výrobce čipů Altera
Šíří se spekulace o tom, že se Intel chystá převzít výrobce čipů Altera, a to za částku 10 miliard amerických dolarů. Na informace již reagoval akciový trh skokovým nárůstem cen akcií obou společností.
Pokud se zprávy potvrdí, půjde o největší výdaj Intelu v jeho historii. Zatím drží prvenství nákup bezpečnostní společnosti McAfee z roku 2011, za kterou Intel zaplatil 7,7 miliardy. Nedávno Intel snížil téměř o miliardu svůj odhad zisků za první čtvrtletí letošního roku s odůvodněním, že spousta menších firem upouští od upgradu svých osobních počítačů. Obecně Intelu trh s desktopovými čipy, kterému Intel kraluje, začíná být malý. Generální ředitel společnosti Intel Brian Krzanich již naznačil, že budoucnost společnosti vidí v hledání nových trhů a technologií.

Společnost Altera je jedním ze dvou největších výrobců FPGA programovatelných čipů, které našly velké uplatnění v mobilních bezdrátových sítích, v armádě a dalších průmyslových odvětvích. Více než dvě třetiny zisků společnosti pochází od velkých telekomunikačních společností, armády či leteckého průmyslu. To je přesně oblast trhu, kde se zatím Intel výrazněji neangažuje.





Akvizice společnosti, jako je Altera, je tedy pro Intel víceméně logickým krokem. Zpráva o převzetí nebyla zatím oficiálně potvrzena ani jednou stranou, nicméně informovala o ní řada zejména ekonomických zdrojů.

Spekulace skokově zvýšily ceny akcií Intelu o víc než 6 %, ale na druhou stranu zvýšily i cenu společnosti Altera, a to téměř o 30 %.

Zdroj Fudzilla
reklama