reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel možná chystá velké propouštění zaměstnanců

18.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel možná chystá velké propouštění zaměstnanců
Před několika dny jsme se podívali na to, jak Intel v poslední době přišel o své klíčové pracovníky, jako je Kirk Skaugen a Doug Davis. Nyní se začalo mluvit o tom, že by firma měla chystat velké propouštění.
Na první pohled Intel působí jako firma, která může být ve své pozici spokojena. Drží téměř celý serverový trh, AMD ji už dlouhou dobu neohrožuje a výdělky jsou dlouhodobě stabilní. Na druhou stranu je tu ale strašák v podobě mobilního trhu (tím nemyslíme notebooky, ale tablety a telefony), v němž se Intel již dlouho snaží prosadit a stále se nedaří a vedle toho není moc úspěšný ani plán stát se smluvním výrobcem čipů jako TSMC či podobné firmy.





Nedávno se také Intel rozhodli opustit dlouhodobí zaměstnanci, což by mělo být spojeno s příchodem Dr. Venkaty Renduchintaly. Tento vývoj by měl zasáhnout také řadové zaměstnance, neboť dle listu The Oregonian Intel plánuje propouštění, a to ne zrovna malé. Mluví se o více než deseti procentech z celkové pracovní síly.

Intel aktuálně po celém světě zaměstnává na 107 tisíc lidí, takže zde jsou počty jasné, šlo by o více než deset tisíc lidí. V samotném Oregonu přitom firma zaměstnává na 19.500 lidí, z nichž pět procent nabrala od minulého léta. Právě v Oregonu totiž funguje její důležitá továrna, Fab D1X, v níž se budou vyrábět první intelovské 10nm čipy. Vedle toho jsou v Oregonu ještě dvě starší továrny (D1D a D1C) vyrábějící 14nm a 22nm technologiemi. Pro Intel je tedy Oregon strategicky důležitým místem, takže tamních zaměstnanců se propouštění může týkat jen okrajově.

V minulém roce Intel propustil cca 1100 zaměstnanců a pokud se tyto zprávy potvrdí, šlo pouze o desetinu toho, co je plánováno na letošní rok. Obávat by se měli především ti, jejichž práce je spojena s mobilním světem, a tedy hlavně zaměstnanci mladé mobilní divize (Intel Mobile Communications) založené teprve v roce 2011. Pravdu se dozvíme možná již zítra, kdy Intel zveřejní své finanční výsledky za první čtvrtletí, které dle předpokladů nebudou nejlepší. Je zřejmé, že firma se i nadále zaměří na klíčové oblasti: x86, datová centra, slibný IoT a paměťové technologie jako 3D XPoint. V ostatních ohledech by ale mohla svou strategii změnit.

Zdroj: The Oregonian
reklama