reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel nabízí podporu Vulkanu, ale jen na některých GPU

15.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel nabízí podporu Vulkanu, ale jen na některých GPU
Nové API Vulkan, které nahrazuje staré OpenGL, se konečně už ve finální verzi dostalo i na integrovaná GPU firmy Intel. To se ale týká pouze nejnovějších modelů Skylake a Kaby Lake, pro něž byly připraveny příslušné ovladače.
Po několika měsících podpory Vulkanu v betaverzi jsme se dočkali ovladačů verze 15.45.14.4590 pro procesory Skylake a Kaby Lake, respektive pro jejich integrovaná GPU. Zajímavé je také to, že Intel připravil podporu Vulkanu v těchto ovladačích pro Kaby Lake pouze pod systémem Windows 10. V případě Skylake to ale platí pro systémy Windows 10, Windows 8.1 i Windows 7. To jen ukazuje, jak uměle je vytvořené omezení ohledně podpory Kaby Lake pod Windows 10. GPU ve Skylake a Kaby Lake sice mohou mít různé schopnosti ohledně multimédií, ale jinak to jsou GPU se stejnou architekturou.





Otázka je, zda vůbec bude někoho podpora Vulkanu integrovanými grafikami v procesorech Intel zajímat. Však toto API je jednak zatím jen velice málo rozšířené a když to spojíme s nízkým výkonem integrovaných GPU, nevychází nám z toho moc zajímavá kombinace. Otázka taky je, zda díky Vulkanu získáme něco navíc, čili především výkon. Co se týče DirectX 12 v porovnání s DirectX 11, zde Intel už formou technologických dem před delší dobou prokázal, že je schopen z nového API těžit. Ovšem jinak se o tomto tématu moc nedočteme.

Každopádně jde i tak o důležitou událost už jen z toho pohledu, že Intel vyjádřil Vulkanu podporu. Nelze totiž přehlédnout, že mnohem více počítačů na světě pracuje jen s integrovaným GPU od Intelu než se samostatnou grafikou od AMD, NVIDIA či někoho jiného.

Od Intelu bychom také rádi věděli, co se svými iGPU plánuje do budoucna a co bude znamenat případná spolupráce se společností AMD. Před lety jsme také doufali, že se více rozmohou grafické čipy Iris a Iris Pro s pamětí EDRAM. Jenomže ty jsou stále vzácné a představují drahá řešení, která nedokáží svým poměrem výkonu a ceny konkurovat kombinaci samostatné grafiky a procesoru. Jde také o to, že Intel přinejlepším využívá 128 MB EDRAM, což dnes nestačí ani na hraní v rozlišení Full HD, jakkoliv silné by pak samotné iGPU mohlo být.

Zdroj: Intel
reklama