reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC a ti ostatní: co koupit?

21.1.2015, Jan Vítek, článek
Intel NUC a ti ostatní: co koupit?
Počítače Intel NUC jsou tu s námi již dva roky a i když jsou ty nejnovější označovány jako NUC 2.0, jde již o čtvrtou generaci. Nesmíme ale zapomenout na alternativní modely jiných výrobců a to vše zmapujeme v dnešním článku.
Představili jsme si tedy hlavní nabídku čtyř výrobců, kteří vyrábí a prodávají hardwarově a vzhledově podobné počítače. Je nutné společně posuzovat opravdu jen PC s velmi podobnou velikostí, protože od toho se odvíjí použité procesory i další hardwarová nabídka. Však samotné základní verze Intel NUC nemají ani místo pro 2,5" zařízení, a tak jsou nabízeny i vyšší verze, do nichž se mobilní disk či SSD už vejde, takže jen malé rozdíly v rozměrech dokáží hardwarovou konfiguraci velmi ovlinvnit.

Mezi novinky v oblasti mini PC tak patří třeba ECS LIVA X, které ale využívají pasivní chlazení, a tedy i velmi úsporné procesory Bay Trail-M, které se nemohou s ultramobilními Core v NUC rovnat. Opačným "extrémem" je třeba zase herní mini PC Asus ROG GR8, které na stole také nezabere moc místa, ale celkově už je přeci jen větší. Díky tomu může využít kombinaci procesoru Intel Core i7-4510U s desktopovou grafikou NVIDIA GeForce GTX 750 Ti, což je také zcela jiná třída, které se žádné z NUC nemůže v grafickém výkonu rovnat.




Asus VivoMini


Na trhu se ale v poslední době objevily i novinky, které budou konkurovat právě NUC a podobným počítačům. Je to již zmíněné Asus VivoMini a pak HP Pavilion Mini Desktop či jeho bratříček Stream Mini Desktop. Tyto počítače mají společné jednak to, že ještě nejsou na trhu (alespoň na tom našem) a pak jde v obou případech o PC s procesory generace Intel Haswell. Jsou to tedy produkty, které dohromady nepřináší nic nového, co by opravdu stálo za zmínku. Asus již má připravenou webovou prezentaci svých modelů, takže pokud máte zájem, podívejte se na podrobnosti a stejné to je v případě Pavilion Mini Desktop. Z toho je tedy zřejmé, že pokud si chcete koupit počítač typu NUC, nemusíte nutně čekat na to, až na trh dorazí novinky od Asusu a HP.


Co bude dál?


Nastoupila tedy nová generace procesorů Intel Core "Broadwell", kterou ovšem Intel zatím ani jiní výrobci nevyužívají celou. Zatím totiž ignorují nové procesory Core vybavené grafickým jádrem Intel Iris Graphics 6100, jejichž vyšší TDP (28 W) umožní lépe pracovat s turbem. To je však také jediná výhoda oproti procesorům s grafikou HD 6000. Pak je však v záloze ještě nejrychlejší grafické jádro generace Broadwell, a sice Iris Graphics 6200, které už má ve výbavě paměť eDRAM, jež dokáže v grafických operacích velmi pomoci. Jenomže procesor s takovým jádrem ještě není na trhu.




rozlehlá plocha grafického jádra HD 6000 a Iris 6100 u nových CPU Intel


Platformy AMD jsou většinou výrobců malých počítačů ignorovány, a tak je otázka, zda si některý z nich vůbec všimne toho, až dorazí chystaná generace Carrizo. Ta je chystaná pro letošní rok a přinese nová procesorová jádra Excavator, podporu pamětí DDR4 a také umírněnou spotřebu, díky níž se taková APU budou hodit i do malých počítačů. Carrizo-L začnou již na 10 W a klasická Carrizo na 15 W TDP. AMD by mohlo v tomto případě stejně jako dříve bodovat kombinací slušného výkonu grafického jádra a nízkou cenou, ovšem v souboji s moderními HD Graphics a Iris to bude mít těžké.

Intel se totiž může spolehnout na vlastní 14nm výrobní proces, zatímco Carrizo mají být stále vyráběny 28nm procesem, takže AMD může kouzlit jak chce, ale stále bude ve velké nevýhodě. Hodnotit ale budeme moci až poté, co se Carrizo předvedou a dle informací AMD by se hotové počítače s těmito APU měly dostat na trh ještě v první polovině tohoto roku.
reklama