reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhalil novou generaci Optane a 3D NAND SSD

17.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel odhalil novou generaci Optane a 3D NAND SSD
Intel na včerejší události Memory and Storage Moment 2020 představil své nové generace úložných produktů a představil jich celkem šest. Jedná se o tři SSD s paměťmi 3D NAND Flash a o další tři SSD s Optane. 
Intel tak přináší na trh další produkty pro ukládání dat, které připravil už bez přispění Micronu, ale vypadá to, že ona trojice produktů založená na pamětech 3D NAND Flash bude jeho poslední. Intel totiž prodává svou NAND Flash divizi i s příslušnou továrnou firmě SK Hynix a dále chce sám vyrábět už jen produkty Optane, respektive SSD založené na pamětech 3D XPoint. 
 
 
Intel se také pochopitelně s těmito novinkami zaměřuje především na podniky či servery, ale v obou soudcích máme i jednu takovou, která je zajímavá pro běžné zákazníky. Pokud jde o klasická SSD, všechna nová začala využívat 144vrstvé paměti TLC či QLC NAND Flash. Máme tu jednak SSD D7-P5510 s NVMe a TLC paměťmi, vedle nějž tu je také SSD D5-P5316 s paměťmi QLC. Pro běžné spotřebitele je ale určen Intel SSD 670p, který naváže na starší modely 665p a 660p. 
 
SSD 670p nabídne zbrusu nový kontroler, systém zabezpečení Pyrite 2.0 a také nový algoritmus pro dynamické nastavení kapacity SLC cache. Jedná se ale stále o SSD pro PCIe 3.0, takže nepůjde o žádný trhač asfaltu. S kapacitami do 2 TB bude k dispozici od prvního kvartálu příštího roku. 
 
 
Novinky v rámci Intel Optane zahrnují jednak datacentrové modely Optane SSD P5800X s druhou generací 3D XPoint a pak také očekávané Crow Pass, čili Optane Persistent Memory 300 Series 3D XPoint na modulech DIMM. Pro běžné zákazníky si Intel připravil Optane Memory H20, což je ovšem ve skutečnosti SSD mixující 144vrstvé 3D NAND Flash a 3D XPoint. 
 
Jde tak o nástupce hybridních Optane Memory H10 určené pro tenké a lehké notebooky, ovšem i zde jde o produkt pro rozhraní PCIe 3.0, který navíc bude přímo vyžadovat 11. generaci Core U a čipové sady Intel 500 Series. Navíc si tyto produkty nebudeme moci pořídit na volném trhu, budou k dostání jen pro OEM, čili koncový zákazník se k nim dostane jen v nově pořízeném počítači. 
 
Optane Memory H20 budou vybaveny 0,5 nebo 1 TB paměti NAND Flash a v obou případech pak 32 GB 3D XPoint. K dispozici budou od druhého kvartálu příštího roku. 


reklama