reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel oficiálně představil 14nm proces a 5. generaci Core

12.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel oficiálně představil 14nm proces a 5. generaci Core
Společnost Intel se ještě v tomto roce chystá vypustit na trh nové procesory Broadwell, které budou jako první vyráběny 14nm procesem. Nyní tak k tomuto tématu zveřeňuje některé zajímavé informace.
Jak jistě víte, procesory Broadwell nastoupí za starší generaci Haswell, popřípadě Haswell Refresh. Určeny jsou pro nové desky s čipovými sadami Intel 9 Series a Intel s jejich pomocí představí světu svůj 14nm výrobní proces, který postupně nahradí 22nm používaný u Ivy Bridge a Haswell. Nebyly očekávány výrazné změny v architektuře procesorů, neboť to mají obvykle na starosti až ty, které přicházejí v rámci další generace pro již odzkoušený výrobní proces. Nicméně Intel ve svém shrnutí mluví o nové architektuře, takže se podívejme, co má tím na mysli.





Od nových čipů, zvláště těch mobilních, se očekává ještě větší energetická úspornost než jakou poskytly Haswell, což je zřejmá výhoda pokročilejšího výrobního procesu. Intel tedy slibuje zařízení, která "jsou tenčí, naprosto tichá a nezahřívají se". Zpráva dokonce mluví o tom, že autorům nových čipů se povedlo dokonce více než dvojnásobně redukovat TDP, a to v porovnání s předchozí generací procesorů, a to při zachování výkonu, takže v tomto ohledu se asi máme na co těšit.


Intel ve svém 14nm výrobním procesu využívá již druhou generaci tranzistorů Tri-gate a slibuje, že první systémy postavené na nových procesorech Core M (mobilní procesory pro tablety, apod.) se v obchodech objeví před Vánoci a na trhu se více rozšíří v dalším roce. Další systémy s procesory Broadwell se pak očekávají v "následujících měsících". To je bohužel zatím vše, co nám Intel o nové architektuře a výrobním procesu ve svém shrnutí prozradil. Je tu ale ještě webcast, kde se krom nicneříkajících údajů o násobném zvýšení výkonu a snížení spotřeby dozvíme také nějaká fakta. Především tedy to, jak se změnily tranzistory v čipech vyráběných 14nm procesem.






Nové tranzistory tedy mají být díky tenčím a delším "žebrům" výkonnější a zabírat méně prostoru, a to i díky tomu, že právě lepší výkon dovolí namísto třech žeber (Fin) použít jen dvě.





Pak tu máme třeba paměti SRAM, jejichž buňky v nových procesorech se zmenšily z 0,108 mikrometru čtverečního na 0,058, takže jsou téměř poloviční. Dále se dozvíme o dalším pokroku ve snižování úniku proudu, zvyšování výkonu, výkonu na watt a samozřejmě snižování spotřeby, ale tyto grafy nejsou tak zajímavé.





Poté se ovšem dospělo k tématu výtěžnosti čipů vyráběných 14nm procesem. Ta je v této době v porovnání s 22nm procesem výrazně nižší, ale Intel ji označil za zdravou a dle jeho předpokladů se již na konci tohoto roku či v prvním čtvrtletí 2015 dostane na stejnou úroveň. Příslušné továrny na výrobu 14nm čipů jsou umístěny v Oregonu, Arizoně a od příštího roku se přidá Irsko.

Nicméně zatím jsme se nedozvěděli nic o konkrétních produktech, jejich specifikacích a ani o tom, kdy je můžeme očekávat na trhu, což by se tedy týkalo spíše desktopových procesorů pro sockety. Na to si tedy musíme počkat.

Zdroj: TZ Intel
reklama