reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel oficiálně ukončil éru Tick-Tock, nastupují tři fáze

23.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel oficiálně ukončil éru Tick-Tock, nastupují tři fáze
V poslední době jsme si stále častěji četli o tom, že Intel má problémy s udržením modelu tick-tock, který přinášel do vývoje jeho procesorových generací stálý řád. Ten už ale pomalu přestal platit, a tak musí nastoupit jiná strategie.
V průběhu vývoje procesorů Core byl nastolen jasný řád, který Intel označil jako strategii tick-tock. V té se měly opakovat vždy dva kroky rozprostřené do dvou let. V prvním roce (tick) nastoupila nová výrobní technologie, tedy postupně 45, 32, 22 a 14 nm a v druhém roce (tock) přišla citelně vylepšená architektura procesorů. To by Intel rozhodně chtěl dodržovat dále, ovšem kvůli stále složitějšímu vývoji nových výrobních procesů byl v posledních letech nucen tento cyklus prodloužit s využitím dalšího kroku (tzv. semi-tock), v jehož rámci využil stejný výrobní proces pro tři generace.





Na 22nm procesu tak byly vyráběny generace Ivy Bridge, Haswell a Haswell-Refresh a navíc následující již 14nm generace Broadwell se dotkla desktopových procesorů jen okrajově. Opravdová 14nm generace na desktopech je až aktuální Skylake, ovšem dle modelu tick-tock by ji již letos měly nahradit 10nm procesory Cannonlake. To se ale nestale, neboť za ně zatím zaskočí stále 14nm Kaby Lake, které tak budou také třetí generací na jednom procesu.

Nedá se tudíž už mluvit o dvou krocích, a je zřejmé, že model tick-tock už neplatí a nemůže platit. Ani není vhodné do něj vkládat nějaké "semi-tock" a podobné vsuvky, když generace Kaby Lake není plánována jako doplněk Skylake, ale jako plnohodnotná generace procesorů Core.

Intel tedy chce, aby jeho strategie opět dávala smysl, a tak už přestal používat tick-tock a mluví o třech krocích: Process-Architecture-Optimalization. První krok představí nový výrobní proces, což se aktuálně týká 14nm Broadwell. Architecture, to je generace Skylake a nakonec Optimalization budou na letošní podzim chystané Kaby Lake. Pokud bychom chtěli být zlí, pak bychom mohli poslední krok popsat také jako koupi času pro vývoj dalšího výrobního procesu.





Intel k tomu dodává, že Kaby Lake budou mít "klíčová vylepšení týkající se výkonu ve srovnání s aktuální šestou generací procesorů Core". To bezpochyby znamená i to, že Kaby Lake nebudou zařazeny do šesté generace, jako se Haswell Refresh zařadily do čtvrté, a dostanou tak vlastní řadu Core 7000. Je to pochopitelně důležité i z marketingového hlediska, aby zákazníci nevnímali Kaby Lake jen jako oprášení starší generace.

Zdroj: Motley Fool
reklama