reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Optane: revoluční paměti 3D XPoint v akci

19.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Optane: revoluční paměti 3D XPoint v akci
Nedávno jsme se podívali na to, co by nám mohly nabídnout zbrusu nové elektronické paměti 3D XPoint, které slibují vysokou výdrž, výkon podobný pamětem RAM, ale schopnost udržet si informaci i bez napájení. Kde se ale uplatní nejdříve?
Paměti 3D XPoint: přinesou revoluci?

V odkazovaném článku jsme psali o pamětech 3D XPoint jen na základě jejich prvotního představení firmami Intel a Micron, které v té době ještě ani slůvkem neprozradily, jaké konkrétní produkty můžeme očekávat. 3D XPoint byly přitom prezentovány jako skutečně revoluční paměti, které mají potenciál zašlapat dnešní NAND Flash do prachu zapomnění, neboť jsou v porovnání s nimi daleko odolnější, rychlejší, úspornější, v podstatě i jednodušší (jak na výrobu, tak při nasazení) a také mohou dosáhnout vyšší datové hustoty, a to i díky možnosti vrstvení. Tento způsob navyšování kapacity tedy není cizí ani pamětem NAND Flash, ale už nyní se výrobci potýkají s problémy, které to přináší.





3D XPoint tedy vypadá jako technologie, která kombinuje z ostatních to nejlepší, ale jak už jsme se mohli v historii několikrát přesvědčit, to automaticky nemusí znamenat úspěch. Pro výrobce pamětí, kteří nyní mohutně investují do vývoje a výroby NAND Flash je důležité, aby se jejich investice také vrátily, čili ti samozřejmě nemohou udělat tlustou čáru a začít od píky. Mohli jsme ale předpokládat, že Intel nebude na nic čekat a brzy představí konkrétní produkty, což se stalo na probíhajícím IDF, kde se mluví o technologii Intel Optane.





Jaké jsou tedy plány milé "Chipzilly"? CEO Brian Krzanich tedy už oznámil, že první produktová řada s paměťmi 3D XPoint dostala název Optane a první produkty budou k dispozici od příštího roku, a to počínaje vysoce výkonnými SSD značky Intel. Ty budou následovat speciální paměti v modulech DIMM určené pro další generaci datových center založených na platformách Intel. Jde tedy o něco, s čím jsme mohli už předem počítat, čili že Intel nabídne SSD a Micron využije 3D XPoint v paměťových modulech DIMM. V nich by mohly být po boku RAM jako další úroveň v paměťové hierarchii, či se prostě v této podobě využijí jako hlavní datové úložiště, které tak bude přímo na desce připraveno pro rychlou práci s velkým objemy dat.

Na IDF bylo již prezentováno SSD Intel Optane v podobě karty PCIe, které soupeřilo s modelem Intel P3700, což je také SSD pro PCIe. To rozhodně není žádné ořezávátko, neboť dosahuje rychlosti čtení a zápisu až 2800 a 2000 MB/s. Ovšem provedený test se týkal výkonu IOPS při čtení s QD1, čili náhodném čtení 4kB bloků dat bez fronty, což je důležitá disciplína, ve které dnešní SSD rozhodně nevynikají. Však také P3700 dosáhl jen 10.600 IOPS, což představuje čtení rychlostí 41,4 MB/s, zatímco SSD s 3D XPoint má skóre 76.600 IOPS, tedy téměř 300 MB/s. Je tedy zřejmé, že v rychlosti přístupu k uloženým datům paměti 3D XPoint nemají ze strany NAND Flash konkurenci.





Zdroj také udává, že Optane s 3D XPoint jsou oproti P3700 v IOPS 5x až 7x rychlejší v závislosti na frontě. S QD1 jsou tedy 7x rychlejší a pak se obvykle měří ještě v QD32, ovšem Intel měřil s QD8, a to už ne pouze čtení, ale mix čtení a zápisu v poměru 7:3. Zde byl tedy rozdíl více než pětinásobný a pro Optane to znamenalo nějakých 400.000 IOPS, čili nějakých 1560 MB/s a čistě při čtení to bylo 460.000 IOPS. Takové SSD by tedy na místě systémového disku chtěl mít asi každý.

Zdroj: Intel IDF
reklama