reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel plánuje 14nm Coffee Lake: konkurence pro Zen?

20.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel plánuje 14nm Coffee Lake: konkurence pro Zen?
Intel v této době prochází zásadními změnami a není vůbec divu, že se mění také jeho strategie ohledně výroby procesorů x86. Nyní se ukázalo, že vedle 10nm Cannonlake mají přijít na trh také stále 14nm, ale 6jádrové Coffee Lake.
Intel stále chce dle dostupných informací dostat na trh první 10nm Cannonlake už v druhé polovině příštího roku, ale to závisí především na tom, zda v té době bude, či nebude připraven nový výrobní proces. Nikdo by se vůbec nedivil, kdyby se nástup 10nm procesorů odsunul do roku 2018. Každopádně právě v tomto roce se mají na trhu objevit první 6jádrové procesory určené pro mainstreamový trh. Můžeme počítat s tím, že půjde o Core i7 a možná také Core i5, pokud se Intel rozhodne vypustit na trh také verze bez podpory Hyperthreadingu. Má jít také stále o 14nm procesory, takže v jejich případě se nemusíme obávat, že by jejich nástup na trh ovlivnil nevyspělý výrobní proces. Však ten už Intel používá pro výrobu daleko složitějších čipů.





Intel v poslední době změnil svou strategii Tick-Tock na Process-Architecture-Optimization, což má za následek především to, že nové výrobní procesy nebudou přicházet každé cca 2 roky, ale přibližně po 3 letech. Připravované Coffee Lake zase naruší obvyklou nabídku procesorů, kterou máme nyní rozdělenu na maximálně 4jádrové mainstreamové modely (Core i3/i5/i7, Pentium, Celeron) a až 10jádrové HEDT procesory (Core i7 Extreme v případě desktopových CPU). Mezi ně se tak vklíní nová rodina, která se vzhledem k vlastnímu kódovému označení nezařadí mezi běžné Kaby Lake či Cannonlake. Otázka je, zda samotné mainstreamové Cannonlake budou mít stále maximálně 4 jádra. Pro to bychom potřebovali znát plány Intelu podrobněji.





To, že Intel plánuje vklínit do své nabídky Coffee Lake, nemá znamenat, že se už nyní počítá s odsunutím nástupu procesorů Cannonlake. Nejnovější roadmap zveřejněná serverem PCWatch, jak vidno, stále počítá s nahrazením či doplněním procesorů Kaby Lake stále v druhé polovině příštího roku, což bude představovat krok Tick dle staré strategie a Process dle nové. Jenomže dle stejné roadmap půjde o něco podobného, co jsme zažili i v případě 14nm procesu a procesorů Core M. Čili nejdříve přijdou na trh nízkospotřebové modely pro tenké notebooky a jiná mobilní zařízení, přičemž v případě výkonnějších procesorů vydrží Kaby Lake na trhu až do roku 2018, kdy je doplní až 6jádrové Coffee Lake.





Z této roadmap tak vůbec nevyčteme, jaké jsou plány Intelu ohledně desktopových procesorů, neboť se jedná pouze o mobilní série H, U a Y s TDP do 45 W. Otázka tak je, jak to bude s procesory řady S ale je jen logické se domnívat, že těm se něco podobného také nevyhne. Každopádně je zřejmé, že Kaby Lake nebudou třetí a poslední vlnou 14nm procesorů Intel, který chce stále splnit svůj cíl uvést na trh v příštím roce první 10nm čipy, ale ty dle všeho nepokryjí celé spektrum jeho nabídky, s čímž se však dalo počítat.

Další zajímavá informace je, že Coffee Lake počítají pouze s grafickým jádrem GT3e, což je v současnosti druhé nejvýkonnější iGPU Intelu známé jako Iris Pro. Pokud je to pravda, pak lze usuzovat, že Coffee Lake nepřijdou jako náhrada Kaby Lake, ale jako jejich doplnění. Něco podobného by mohlo nastat i v případě desktopových procesorů, kde zase můžeme vidět paralelu s Broadwell, které v desktopové podobě byly a stále jsou k dispozici také pouze s výkonnou Iris Pro. V jejich případě bychom ale mohli počítat spíše s nejvýkonnější variantou GT4e či snad ještě s něčím lepším. Pak by ale rozhodně nešlo o procesory, které by měly konkurovat novým Zen od AMD, neboť ty ve své desktopové osmijádrové podobě nenabídnou žádné iGPU.

A co dále? Jistou konsolidaci by měla přinést další 10nm generace, a to Ice Lake, která je plánována na konec roku 2018 či začátek 2019.

Zdroj: wccftech
reklama