reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel plánuje podporu technologie Adaptive Sync

20.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel plánuje podporu technologie Adaptive Sync
Společnost Intel začala uvádět na trh novou generaci procesorů, jejichž grafické čipy nabídnou oproti předchozí generaci výrazně vyšší výkon, což se týká především procesorů s Iris Pro. Není tak divu, že uvažuje i o podpoře synchronizační technologie výstupu.
Jistě víte, že na VESA Adaptive Sync, která je součástí DisplayPort 1.2a, je založena technologie AMD FreeSync, která slouží k synchronizaci výstupu grafické karty s monitorem. Výsledkem pak je plynulý obraz se sníženým zpožděním a bez roztrhaných snímků. Nové grafické čipy v procesorech Skylake přitom už budou mít takový výkon, který nám umožní i hrát moderní 3D hry, tedy až na ty nejnáročnější, takže plánovaná podpora technologie Adaptive Sync není ani nic překvapivého. Intel ale ještě neslíbil nic určitého, a tak ani rámcově nevíme, kdy by měl tuto technologii začít podporovat. Uvažovat tak můžeme až o některé z dalších chystaných procesorových generací.





Plány Intelu na podporou Adaptive Sync prozradil David Blythe (chief graphics software architect), který konkrétně řekl, že Intel je nakloněn standardům jako Adaptive Sync a má plány zahrnout podporu tohoto volitelného rozšíření rozhraní DisplayPort u svého hardwaru. Konkrétnější však nebyl.

Adaptive Sync přitom není žádnou novinkou. Již roky funguje na něm založená funkce v rozhraní embedded DisplayPort (eDP) používaném v noteboocích, kde ale slouží především ke snížení spotřeby displeje. V tomto případě se výsledná funkce nazývá Panel Self-Refresh (PSR). Lze tedy předpokládat, že již existující procesory Intelu, respektive jejich grafická jádra, jsou na tuto funkci připravena. Ovšem dle jistého zdroje, který je s věcí obeznámen, zdaleka ne všechny dnes prodávané intelovské procesory plně podporují celé specifikace Adaptive Sync a týkat se to bude až procesorové generace, která přijde za Skylake, což by měla být Kaby Lake.

Zdroj: KitGuru
reklama