reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel pocítil růst trhu s PC a rozesílá SSD s 3D XPoint

21.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel pocítil růst trhu s PC a rozesílá SSD s 3D XPoint
Intel se nedávno v tiskovce podělil o své finanční výsledky za poslední kvartál, které ukazují i na stav trhu s PC. Ten vykazuje známky oživení, které chce Intel dále posílit svými novými paměťmi 3D XPoint.
Finanční výsledky Intelu byly rekordní, ale výhled už není tak optimistický, jak by investoři chtěli, ale to možná jen kvůli tichu před bouří. V očekávání nových procesorů Kaby Lake budou prodejci jako obvykle čistit své sklady, což znamená, že nebudou do nástupu nové generace objednávat moc stávajících procesorů.





PC divize Intelu tak meziročně rostla o 4,5 % a mezikvartálně dokonce o 21 %, takže se podílela na tržbách firmy lví částkou 8,9 mld. dolarů. Za to může velký zájem prodejců, kteří se připravují na závěr roku, čili předvánoční prodejní sezónu (ano, masáž už brzy začne). A pak tu je fakt, že se zvýšila ASP (Average Selling Price), čili průměrná cena prodávaných zařízení.

Intel prý chce nástup procesorů Kaby Lake spojit s paměťmi 3D XPoint, přičemž tyto dva produkty se mají navzájem podržet a podpořit, čímž by měly pozvednout i celý trh s PC. Brian Krzanich také ohlásil, že jeho firma se vrátila k výrobě paměťových produktů ve výhradně vlastní továrně, a to po celých 31 letech. Vyhradila tomu svou Fab 68 v čínském Dalianu a právě tam bude vyrábět paměti 3D NAND Flash i 3D XPoint. V Dalianu už Intel vyrábí první wafery a udává, že výtěžnost je dobrá. Fab 68 začne produktovat 3D XPoint ještě v tomto roce a aktuálně Intel rozesílá tisíce vzorků svým zákazníkům. V příštím roce je už začne vyrábět ve velkém a pro trh, takže si značně navýší výrobní kapacitu, kterou aktuálně tvoří továrna IMFT (Intel/Micron Flash Technologies) v Utahu.

Už také není žádné tajemství, že Intel chce brzy nabízet 16GB a 32GB paměťová zařízení Optane s 3D XPoint, přičemž ty mají být určeny pro desktopový trh a zastat roli bufferu/cache mezi RAM a SSD/HDD. V tomto případě ale ještě není nic jisté a zbývá především zjistit, v jaké podobě mají taková paměťová zařízení dorazit na trh. Uvažovat můžeme o formátu M.2 a rozhraní PCIe.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama