reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel popřel, že by si od AMD licencoval GPU technologie

22.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel popřel, že by si od AMD licencoval GPU technologie
Zvláště na začátku tohoto roku se mluvilo o tom, že vzhledem ke končícímu licenčnímu ujednání s NVIDIÍ se chce Intel dohodnout s AMD na licencování GPU technologií. To už nyní samotný Intel popírá.
Před několika měsíci jsme se tak ptali, že když Intelu končí ujednání s NVIDIÍ, bude pro něj tvořit GPU firma AMD? To na jednu stranu vypadá jako zcela absurdní scénář, ale jde o obchod a pokud by AMD třeba jen licencováním GPU technologií mohlo získat významné finanční prostředky, jistě by o tom přinejmenším uvažovalo, zvláště ve své pozici, která byla na začátku tohoto roku ještě zcela jiná než dnes. Šlo také o to, že AMD opět odštěpilo výrobu GPU do nové radeonové divize, kterou vede Raja Koduri, která má v určování svého směru více volnosti, než měla kdysi jako součást velké divize produkující i procesory a APU.





V té době se ale také nedostatečně informovalo o tom, jaká je vůbec podstata dohody mezi Intelem a NVIDIÍ. Mělo se totiž za to, že se skončením plateb skončí i dohoda a Intel bude hledat náhradu. Nicméně dle nových informací zveřejněných serverem SeekingAlpha je dohoda taková, že platby ze strany Intelu plynoucí k NVIDII sice už skončily, ale to v důsledku neznamená, že Intel ztratil možnost využívat její patenty, takže logicky vůbec nepotřebuje žádnou náhradu. Tím tak padá i jakákoliv možnost licencování technologií od AMD.

Bylo ale zajímavé alespoň uvažovat nad tím, co by z takové spolupráce mezi AMD a Intele mohlo vzniknout. Však Intel má aktuálně sice nejvýkonnější integrovaná GPU, ale jde o Iris Pro s paměťmi EDRAM a ta jsou tak drahá, že nemohou ani v nejmenším konkurovat samostatným CPU + GPU a také se s nimi v procesorech Intel setkáme jen zřídka. Kdyby tak AMD poskytlo své technologie a Intel do toho vložil finance, čas svých vývojářů a výrobní kapacity, mohla by na svět přijít mnohem zajímavější integrovaná GPU, než jaká jsou k dispozici nyní. Společně s tím by se ale musela vyřešit i otázka pamětí využívaných procesory, které jsou i v podobě moderních DDR4 pro účely výkonné grafiky nedostatečně rychlé.





Samotné AMD je nyní už na cestě vzhůru po pětiletém propadu prodejů samostatných desktopových GPU a poprvé za několik let také bude mít na trhu celé moderní řešení čítající výkonné procesory na moderní platformě a výkonné grafiky. Obecně se tak očekává, že AMD na tom bude i z finančního hlediska stále lépe. Chystá se i obroda APU založených na procesorech Ryzen a grafické architektuře Vega, takže produktová roadmap firmy AMD je slušně zaplněna.

Intel, co se týče fám o licencování technologií od AMD, k nim pouze řekl, že nejsou pravdivé a dále je odmítl komentovat.

Zdroj: Extremetech
reklama