reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrdil Tiger Lake-H s 8 jádry

14.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrdil Tiger Lake-H s 8 jádry
Intel zatím svou situaci vzhledem k počtu jader svých procesorů v porovnání s procesory AMD moc nevylepšil, spíše naopak. Představil sice první Tiger Lake se silnými jádry Willow Cove, jejichž počet zatím končí na čtyřech. 
Intel Tiger Lake-H ale mají už dle starších zpráv nabídnout až 8 jader a nyní se nám tato informace potvrzuje (via VideoCardz), a to díky Boydu Phelpsovi z Intelu. Ten zastává pozici Corporate Vice President of Client Computing Group. 
 
 
Nicméně stále nemáme informaci o tom, že by snad Intel chtěl vyslat tyto procesory na trh dříve než někdy v příštím roce, takže můžeme předpokládat, že co se týče moderních 10nm procesorů pro naše PC, cokoliv nového už letos nepřijde a budou tu pouze ultramobilní Tiger Lake-U.  
 
 
Boyd Phelps uvedl konkrétně to, že jádra Willow Cove nabízí 1,25 MB L2 cache na jádro plus 3 MB L3 cache na jádro, což už dávno víme. Nakonec potvrdil právě to, že později se objeví detaily o chystaných 8jádrových procesorech, přičemž nejblíže nám mají být právě Tiger Lake-H, takže s největší pravděpodobností to budou právě ony. 
 
Do toho přichází nový leak od Sharkbay z PTT Shopping, který už se osvědčil a nyní potvrzuje informace právě o Tiger Lake-H (TGL-H35 a TGL-H). Očekávat můžeme jejich verze s TDP 35 a 45 W, přičemž 35W modely nabídnou maximálně 4 jádra a grafiku Xe s 96 EU. Takovou výbavu ale mají i dnešní Tiger Lake-U (TGL-UP3), takže nové 35W modely by logicky měly dosahovat výrazně vyšších taktů. 
 
Výkonné notebooky ponesou spíše 45W verze Tiger Lake-H se 4, 6 a 8 jádry Willow Cove, přičemž grafika se omezí na 32 EU. To má smysl vzhledem k tomu, že tyto procesory už budou určeny spíše pro počítače, které využijí samostatnou grafickou kartu. Přímým soupeřem pro Tiger Lake-H pak budou AMD Cezanne Ryzen 5000H. 
 
Kódové označení Patice TDP Počet jader EU
TGL-UP3 BGA1449 15W~28W 2C / 4C / – / – 96
TGL-H35 BGA1449  35W – / 4C / – / – 96
TGL-H BGA1787 45W – / 4C / 6C / 8C 32


reklama