reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje, 10nm Cannonlake dorazí příští rok

22.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje, 10nm Cannonlake dorazí příští rok
Tato informace se sice objevila již dříve, ovšem nyní samotný Intel potvrdil, že své první 10nm procesory vypustí na trh v druhé polovině příštího roku. Jedná se o slibované Cannon Lake, které nastoupí za Kaby Lake.
To tedy znamená, že po řadu měsíců bude mít Intel společně s AMD na trhu 14nm procesory a i když nelze říci, že AMD bude mít k dispozici srovnatelný 14nm výrobní proces, jde v tomto ohledu konečně o vyrovnání po řadě letech. Navíc to do budoucna vypadá, že náskok Intelu zmizí, neboť TSMC už slibuje brzký nástup své 10nm technologie.





Intel svým vyjádřením reaguje na fámy posleních týdnů, dle nichž se měl rozhodnout k pozdržení nástupu 10nm procesorů Cannonlake až do roku 2018. Firma totiž v lednu vypsala řízení na nové pracovní pozice, dle nichž předpokládala začátek výroby 10nm čipů "zhruba za dva roky". Dle mluvčí Intelu ale šlo o chybu a plány se nijak nezměnily. Není ale pochyb, že firma má s vývojem nových výrobních technologií vážné potíže, stejně jako ostatní firmy, které se snaží udržet ve světové špičce, a těch už moc není.





Patrné už to bylo při nástupu 14nm procesu, který byl pozdržen o rok, první desktopová generace procesorů byla navíc v podstatě přeskočena a celkově bude muset tento proces posloužit pro výrobu ne dvou, ale tří procesorových generací - Broadwell, Skylake a Kaby Lake (čili Skylake Refresh). To se ostatně stalo už u 22nm procesu. Po 10nm procesu nastoupí 7nm, který už nebude pozdržen o dva, ale o tři roky (pokud už vše půjde dobře) a pak je budoucnost značně nejistá. Intel vůbec nevylučuje, že nutný nástup nových technologií může přinést výkonnostní stagnaci a vylepšovat (tedy snižovat) se bude spotřeba.





Na konci tohoto roku tak bude odstartován souboj AMD Zen vs. Intel Kaby Lake a je jasné, že se bude řešit především AMD. Od procesorů Kaby Lake můžeme očekávat jen mírné zlepšení, čili nejspíše jen mírné navýšení procesorového taktu, případně nějaké ty shadery v grafickém jádře navíc a možná i novou technologii (instrukční sadu). Procesory Zen jsou ale naprostá novinka, čili zbrusu nová architektura i platforma a navíc jde o nástupce obstarožních 32nm procesorů FX s čipsetem 990FX a dalšími.

Můžeme jen doufat, že AMD připraví pro Kaby Lake skutečně důstojnou konkurenci. Co se týče budoucích příležitostí, pak o připravovaných procesech mluví především zmíněná společnost TSMC, která chce také v příštím roce začít vyrábět 10nm čipy, nedlouho poté již 7nm a v roce 2020 plánuje dokonce 5nm proces, přičemž nevylučuje, že v jednom bodě už nastoupí EUV (Extrémní ultrafialová litografie). Tato firma je ale na druhou stranu známá svými velice optimistickými předpověďmi, které vystřídá odkládání.

Nicméně ani TSMC se samozřejmě nevyhne tomu, že bude nutné přejít na zcela nové výrobní procesy, jež mohou znamenat konec křemíkových čipů (alespoň v případě nejnovějších technologií). Šéf divize Technology and Manufacturing Group firmy Intel, William Holt, dokonce uvedl, že po technologii CMOS se vše změní, a to možná včetně celé počítačové architektury.

Zdroj: wccftech
reklama