reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Společnost Intel má problémy s 10nm výrobním procesem, který chtěla v příštím roce využít pro výrobu procesorů generace Cannonlake, nástupců chystaných Skylake. Dává tak ostatním firmám příležitost k tomu, aby jej dohnaly.

SpaceExplo (240) | 26.6.201515:19
... jako spise prosta matematika. Vzdyt je to tam napsano: ­"Oficiálním důvodem je to, že tento proces není ještě dostatečně vyspělý na to, aby nabídl dostatečnou výtěžnost.­" ­- to nerika nic jineho, nez to, ze vyteznost ­(ve finale tedy naklady­) neni dostatecne vysoka ­(naklady male­), aby melo smysl to resit.
Coz je ciste managerske rozhodnuti, ktere nerika nic o tom, zda s tim procesem jsou ci nejsou problemy.

A uvazime­-li ­(ne­)konkurenci AMD a jeho aktualni ­(pred­-bankrotovou situaci­), pak chapu, ze Intel proste musi trochu zvolnit ­- zustat na trhu sam a celit nasledkum ruseni monopolu by se mu ­(predevsim tedy jeho managerum­) urcite nelibilo.
Odpovědět0  0
coremar (429) | 27.6.20150:01
Pokud vím, tak výtěžnost tady znamená počet funkčních čipů na každém waferu. Takže pokud je výtěžnost nízká, tak to znamená, že s procesem výroby jsou opravdu problémy a tudíž nemá smysl najet na sériovou výrobu, když by toho museli nakonec půlku vyhodit. ­(pokud to samozřejmě není zástěrka, což je klidně možné, ale to se stejně nedovíme­)

A ono když například pro výrobu 300 funkčních čipů musejí dokončit 20 waferů na místo jednoho, tak je jasné, že sériovou výrobu nespustí.

Tím ale nechci říct, že se zcela mýlíte, jen záleží do jaké míry Intel mlží a do jaké míry se opravdu blíží dostatečné výtěžnosti čipů na wafer. Jak říkám, skutečný stav výroby se nedovíme.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 27.6.201512:46
Oba vlastne rikame to stejne, jen ja k tomu dodavam financni stranku. Kdyby byl Intel tlacen konkurenci, tak udela maximum, aby se vyteznost ­(a tedy i naklady na vyrobu jednoho cipu­) velmi rychle zlepsila. Takhle si muze ­(musi?­) v klidu pockat, doladit vyrobni proces do super vyteznosti a pak uz jednoduse rejzovat ­(je to firma zamerena na zisk, takze to neni nic spatneho­)

Ono ta vyteznost jako takova je samozrejme taky diskutabilni, uvazime­-li fakt ze miminalne i5, i7 a E3 jsou vsechno stejny cipy, jen nektery jsou z prostredka waferu ­(E3­) a maji nejlepsi vlastnosti, pak jsou i7 nekde kolem a nakonec i5. Nasledne se takovej cip otestuje, zaradi se do patricne skupiny a prodava se s urcitou cenou ­- Jak jinak si lze vysvetlit stejne TDP u cipu majicich jine funkce ­(i5 4C­/4T vs i7 4C­/8T­) i jinou frekvenci?

Navic, akcionari Intelu jsou naprosto v klidu, zadny vyprodeje akcii pri oznameni zpozdeni 10nm procesu se nekonaji. A ne nadarmo Intel jiz nekolik let po sobe reportuje rekordni zisky ­- a ty rozhodne nejsou zpusobeny tim, ze by to hnal technologicky ­"na krev­", ale tim, ze se mu dari prodavat s vysokou marzi.

A samozrejme posledni informace z clanku: ­"... sešlo z nákupu vybavení v ceně 6 miliard pro izraelskou továrnu Intel Fab 28, které právě mělo být použito pro nástup 10nm procesu. Intel tento obchod dle KitGuru odložil na rok 2016.­" ­- to je samozrejme ciste manazerske rozhodnuti zpusobene pouze touhou dostat vyssi dividenty z akcii.

A posledni forek ­- vsimnete si, jak TSMC, Samsung i GF maji posledni roky plnou pusu ­(tiskovky­) reci o tom, jak priprava na vyrobu toho dalsiho procesu je super a vsechno je dokonale ­(tedy nez prijde ta doba, kdy to melo byt hotovy, pak zacnou brecet, ze to neni super­). Zatimco Intel ma posledni dobou porad nejaky ­"problemy­" a pritom je o alespon 1 ­(mozna 2­) generaci pred ostatnimi, generuje rekordni zisky a jeho CPU jsou na PC­/Server trhu proste nejlepsi.

Navic ­- rict 1 rok pred predpokladanym prodejem 10nm cipu ­(Cerven 2016­), ze jejich vyteznost neni dobra? Fakt celej 1 rok dopredu? Ne ne, tohle neni normalni situace. Zvlaste tak brzo po tom, co AMD oznamilo, ze Zen ­(jedina nadeje AMD na dohnani Intelu­) stejne nebude driv ne Q4­/2016 ­(a ja tipuju Q1­/2017­) ­- a to pouze, kdyz vsechno pujde jako po dratkach.

Suma­-sumarum ­- osobne jsem presvedcen, ze oznameni ­"zpozdeni­" 10nm procesu je ciste takticky tah, aby AMD dostalo sanci Intel nejak dohnat a tim padem nezbankrotovat. Tohle uz neni konkurencni boj, tohle je snaha zabranit nasilnemu rozdeleni kvuli moznemu monopolu ­-> jak v nekde pod nejakym clankem napsal jeden ctenar: ­"je cas, aby Intel prohral nejakej soudni spor­".
Odpovědět0  0
coremar (429) | 27.6.201517:35
Je pravda, že by s tím trochu víc spěchali, kdyby se AMD snažilo..
No u toho AMD, si nejsem jistý jestli i ten ZEN je nějak vytrhne bohužel­(třeba jo, pokud nezbankrotují dřív než to vydají, kdo ví­)...

Osobně si ale myslím, že by to nebylo nakonec tak horké kdyby AMD zkrachovalo, nějakou dobu samozřejmě jo, ale vzhledem k tomu, že AMD nemá žádné továrny, tak si myslím, že by převzal žezlo jejich výrobce, vzhledem k tomu, že by se jim docela solidně uvolnila výrobní kapacita. Případně podle mě Samsung by to zkusil. A ti co procesory navrhují pro AMD by nejspíš jen změnili zaměstnavatele. Tolik do procesorů.

Pak tu máme grafické karty a tam si myslím, že po určité investici by je bezpečně zvládl nahradit intel, kdyby chtěl. Vzhledem k jejich Iris, která i přes své zařazení nemá problém porazit některé dedikované karty nvidie a AMD­(samozřejmě ty slabší a starší­), si myslím, že by pro ně nebyl takový problém udělat i něco většího výkonnějšího, a když použijí poslední technologie, tak si myslím, že i Nvidia by se musela trochu probudit k životu. Což by mohlo být v důsledku i celkem pozitivní, záleží jak by na tom byli s ovladači a tak podobně.
(netvrdím že Fury x je špatná karta, ale kromě HBM je trošku zastaralá i přes to že ji právě vydali a myslím že Nvidia zůstala celkem v klidu. Žádný trhák jak AMD tvrdilo se nekonal. Nvidia teď zlevní některé karty a AMD bude mít zase smůlu­)

Tolik velice zjednodušený náhled samozřejmě. Je mi jasné, že takhle jednoduše to nefunguje, jen tím chci říct, že společnosti které by měly prostředky i technologie pro nahrazení AMD by se tu v nejhorším našly.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 28.6.201513:56
Ono to s vyrobou x86 CPU neni tak jednoduche. AMD je muze vyrabet, protoze ma s Intelem dohodu o vzajemnem uziti patentu ­- a tato dohoda je velmi specifika, jelikoz plati jen a pouze pro AMD jako takovou. Kdyby bylo AMD ­(nebo jen jen CPU divize­) prodana ­(prevzata­) tak by dohoda neplatila ­(na nejakym cesky webu to bylo nedavno slusne popsano, ale nevzpomenu si kde­).

Tzn. pokud by AMD prestalo vyrabet x86 CPU, Intel by se na stal na trhu monopolem a anti­-monopilni urad by jej nutil umoznit vyrobu x86 nekomu jinemu ­- ovsem tezko uz by dokazal ovlivnit jak by tato nova dohoda ­(resp. smlouva­) mela znit. Tedy pro pripadneho zajemce velmi nejista investice v radek milionu­/miliard dolaru. A zaroven risk pro Intel, ze by tento novy hrac na poli x86 ­(treba Samsung­) mohl casem Intel dohnat ci snad predehnat. Ono totiz pro business neni nic lepsiho, nez mit konkurenci, ktera Vas nemuze ­(nedokaze­) predhnat, ale porad je anti­-monopolnim uradem za konkurenci povazovana.

Uvedenim Core architektury a zavedenim Tick­-Tock si tak Intel na sebe paradoxne upletl bic ve forme ­"prilis uspesny­" a ted se bude muset hodne ohanet, aby to zase napravil. A uz se tak samozrejme deje: pasta u Ivy misto letovani u Sandy, mezigeneracni narust v ­"mezich zakona­" o 5­-10%, drzeni cen vysoko, aby konkurence mohla z tech par % trhu dostat alespon nejaky penize, atd ...


Co se grafik tyce, rekl bych, ze nVIDIA je v podobne pozici jako Intel, jen si to uvedomila o par let driv a snazi se to tak nejak drzet na snesitelne urovni. Proc si myslim, ze je na tom podobne? Rekl bych, ze to zacalo v dobe uvadeni GTX680 ­(ci tak nejak­) ­- AMD tenkrat uvedlo GCN ­(tusim, nevim jiste­) a nVIDIA pockala, prohlasila ze je pro ni vykon zklamanim a pak uvedla GTX660 preznacenou na GTX680 ­(si myslim­). Tim se dostala do popredi a pak uz stacilo ­(staci­) udrzovat trh tak nejak vybalancovanej a bude klid.


Takze, kdyz to tak zhodnotim, rekl bych ze AMD byla Intelu konkurenci pred prevzetim ATI, stejne jako ATI byla nVIDII konkurenci pred prevzetim od AMD ­- a mame tu jadro problemu. Ta fuze spolecnosti ­(sice s vybornym napadem na zkombinovani CPU a GPU­) v podstate zabrzdila AMD­/ATI coz vedlo k problemum s kvalitou navrhu, uspornym opatrenim atd atd ... a jsme tam kde jsme dnes :­-­( Viz ­(ne­)prekvapeni v podobe Fury X.

Navi AMD je dlouhodobe rok­-co­-rok porad ve ztrate ­- nechapu jak to muzou vlastnici­/akcionari vydrzet a co je vlastne u te firmy drzi? Mozna nadeje podporena marketingem ­(viz situace pred uvedenim Buldozeru­), mozna tiskove zpravy o tom jak bude lip ­(Zen, atd­).

Ze AMD jede u svych produktu ­"na krev­" je jasne, ovsem ono to porad nestaci a tezko rict jak dlouho tahle situace vydrzi. A myslim si, ze nejvetsi vliv na to ted maji prave Intel a nVIDIA, jejich rozhodnuti o cenach a uvadeni produktu na trh ­(vsimli jste si, ze poslednich nekolik let uvadi nVIDIA sve nove produkty vzdy nekolik mesicu­(??­) po AMD a vzdy je to pokrok jen v mezich zakona a zadne hyper­-mega prekvapeni, ktere by otraslo trhem?­), ovlivni to jak moc bude mit AMD sanci urvat si penize z trzniho kolace.

Tak jako tak, nezavidim ted ani jedne strane ­- AMD by potreboval investovat, ale nema poradne odkud brat, a Intel i nVIDIA musi byt opatrni, aby si sami pod sebou nepodrezali vynosnou vetev zisku.

Co se Intelu a grafik tyce ­- uz ted je Intel ­(diky integrovanym grafikam­) nejvetsim prodejcem grafickych karet na trhu a se svymi vyrobnimi tovarnami by tento trh dokazal velmi brzy ovladnout ­- tim by ovsem AMD zasadil dalsi ranu a pravdepodobne by ho znicil uplne ­(a to jak vime nechce­).
Odpovědět0  0
coremar (429) | 1.7.201515:58
Aha, přiznám se, že to že je to vázané patentem mě ale vůbec nenapadlo...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.