reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel pozdrží příchod procesorů Skylake

23.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel pozdrží příchod procesorů Skylake
Intel ještě nedávno dle různých zpráv plánoval představit procesory Skylake a příslušné čipové sady na veletrhu Computex, který odstartuje již prvního června. Nyní to ale vypadá, že přijdou na trh později.
Nové 14nm procesory Skylake představují další generaci Core, tedy již šestou, která bude následovat za pátou generací procesorů Broadwell. Ty však ještě v desktopové podobě nedorazily a dle původních plánů měly na trh přijít jen krátce před procesory Skylake, které by je tak zastínily. Je tak pravděpodobné, že na Computexu budou nakonec představeny právě desktopové procesory Broadwell s TDP 65 W. Ty jsou určeny do základních desek s čipovými sadami 9 Series a socketem LGA 1150, které se prodávají již řadu měsíců a přinést by oproti Haswell a Haswell Refresh měly především sníženou spotřebu.





Skylake ale již představují novou architekturu slibující výrazné technologické změny a snad i výkonnostní nárůst, ovšem dle tchaj-wanských výrobců základních desek Intel pozdržel jejich nástup a plánuje je představit na konci srpna, čili v podstatě o celý kvartál později, a to ještě v tom lepším případě. To zřejmě postihne i nové základní desky se socketem LGA 1151 a čipovými sadami Intel 100 Series.

Pro výrobce desek to jistě není dobrá zpráva, protože právě Skylake měly v druhé polovině tohoto roku velmi ovlinit celkové prodeje PC a nyní už se dá mluvit spíše o tom, že jej ovlivní až v posledním kvartálu. Dle různých zdrojů chce Intel tímto krokem časově oddělit nástup desktopových Broadwell od Skylake, aby měly Broadwell vůbec šanci na trhu uspět, což je celkem logické. Však nám doteď nebylo jasné, jak chce Intel marketingově skloubit v podstatě současný nástup dvou nových generací desktopových procesorů.





Ovšem dle VR-Zone by měl být srpen tohoto roku spíše jen úvodním okrajem časového rámce, jak ukazuje zveřejněný dokument. Skylake by se mohly objevit klidně až v říjnu. Ovšem Brian Krzanich (CEO Intelu) dříve uvedl, že nechce uměle pozdržet nástup procesorů Skylake, neboť ty přinesou mnoho inovací a velký potenciál. Nicméně plány se mohou měnit a takové zdržení nástupu nové generace hraje do karet především firmě AMD, kterí se v příštím roce bude snažit na Intel zaútočit svými procesory platformy Zen.

Zdroj: Digitimes
reklama