reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel předpovídá velký návrat PC na výsluní

5.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel předpovídá velký návrat PC na výsluní
Společnost Intel věští počítačům PC světlou budoucnost a ne úpadek, jaký slibovala řada analytiků. Naopak dle Intelu se má v nejbližších letech značný pokles prodejů tabletů značící to, že jejich revoluce je minulostí.
Dříve se tedy očekávalo, že rok 2014 bude tím, kdy prodeje tabletů předčí prodeje PC. Jak stojí ve vyjádření firmy: "Před osmnácti měsíci měla řada lidí za to, že prodej tabletů v roce 2014 překoná prodeje PC. Nyní jsme si jistí, že tento scénář nenastane nikdy". To nám sdělil Kirk Skaugen, generální manažer divize Intel Client Computing Group.





Dle Skaugena se v současnosti používá ve světě miliarda PC, které jsou starší než tři roky a z toho je třetina starších pěti let. Nastane tedy brzy situace, kdy mnoho uživatelů bude chtít vyměnit či upgradovat své počítače, na což Intel čeká stejně jako jiné zainteresované firmy. Dříve byla totiž obvyklá prodleva mezi upgrady cca dvouletá, ale hardware posledních pěti let je pro potřeby většiny uživatelů dostatečně výkonný, takže necítili potřebu jej vyměnit.

Kirk Skaugen přitom věří především v úspěch zařízení 2 v 1, která také útočí na klasické tablety a bez nich by prý trh s mobilnímí PC ve Spojených státech nyní klesal o 4 procenta, zatímco díky nim je to jednoprocentní růst. Lidé prý mají zájem o 3D kamery, pod čímž se bezpochyby skrývá systém Intel RealSense a vedle mobilních 2 v 1 mají zákazníci velký zájem také o minipočítače ve stylu NUC.

V tom má Skaugen bezpochyby pravdu, ovšem o počítačích 2 v 1 a NUC se jako o motorech růstu PC mluví již dlouho, a přitom tento rok pro celý tento trh příliš úspěšný nebyl, především tedy jeho první polovina. Jak jsme ale řešili v nedávném článku o budoucích CPU a GPU, na příští rok se chystají zásadní novinky, tedy nové grafické čipy AMD i NVIDIA slibující až dvojnásobný výkon oproti těm aktuálním a samotné AMD si také připravuje klíčovou procesorovou generaci Zen, zatímco Intel pojede ve starých kolejích. Intel nás tedy už řadu let ukolébává novými a novými generacemi procesorů Core, které v podstatě nepřinesly žádné zásadní novinky a právě tato firma si z velké části může za to, že uživatelé nemají potřebu a chuť upgradovat své sestavy.

Zdroj: Fudzilla
reklama