reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představí Atomy s Airmont a Goldmont v příštím roce

23.8.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel představí Atomy s Airmont a Goldmont v příštím roce
Společnost Intel trošku pozměnila své plány a dle nejnovější roadmap týkající se procesorů Atom hodlá představit nové modely s architekturami Airmont a Goldmont v příštím roce. Chce tak rozšířit svou nabídku, aby mohla zasáhnout větší segment...
Společnost Intel trošku pozměnila své plány a dle nejnovější roadmap týkající se procesorů Atom hodlá představit nové modely s architekturami Airmont a Goldmont v příštím roce. Chce tak rozšířit svou nabídku, aby mohla zasáhnout větší segment trhu s mobilními zařízeními. Půjde o odlišné architektury s různými generacemi grafických jader.





Pro tablety si Intel chystá čipy SoC s kódovým označením Cherry Trail, jež využijí procesorová jádra Airmont (x86) a grafické jádro patřící do osmé generace. Tyto procesory přijdou na trh zhruba za rok a asi o kvartál později je mají následovat Willow Trail, což budou také SoC s architekturou Goldmont a již devátou generací grafických jader.

V obou případěch Intel použije 14nm výrobní proces a opět tak prokáže, že právě mobilní čipy u něj získávají prioritu ve využívání nejpokročilejších procesů výroby. Oba typy SoC také budou podporovat vedle OS Windows také Google Android.

Dřívejší zprávy přitom hovořily o tom, že v příštím roce dorazí pouze Airmont, takže Intel evidentně zrychlil krok, což ukazuje na jeho snahu být na rychle rostoucím mobilním trhu co nejvíce konkurenceschopný. Více agresivní je ale na poli tabletů než chytrých telefonů, pro něž chystá 22nm Merrifield pro konec tohoto roku a v první polovině příštího se mají objevit rovněž 22nm Moorefield. První 14nm SoC pro chytré telefony, Morganfield, má dorazit až v první čtvrtině roku 2015.

Zdroj: X-bit labs
reklama