reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představil architekturu Silvermont pro smarphony i datacentra

7.5.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel představil architekturu Silvermont pro smarphony i datacentra
Na konci roku 2011 jsme se mohli dozvědět o plánované mikroarchitektuře Silvermont, která nyní začíná být aktuální, neboť ji oficiálně představil její tvůrce - společnost Intel. Dle jeho představ se výsledné procesory, nebo přesněji SoC,...
Na konci roku 2011 jsme se mohli dozvědět o plánované mikroarchitektuře Silvermont, která nyní začíná být aktuální, neboť ji oficiálně představil její tvůrce - společnost Intel. Dle jeho představ se výsledné procesory, nebo přesněji SoC, uplatní v různých zařízení od chytrých telefonů až po datová centra či sítě, kam mají přinést vyšší výkon a energetickou efektivitu. Nové čipy budou vyráběny již odladěným 22nm procesem s využitím tranzistorů Tri-gate.




starší roadmap ukazující nástup architektury Silvermont


Intel také uvedl, že jeho vzorky Bay Trail a Avoton již byly vyzkoušeny zákazníky, od nichž firma získala pozitivní ohlasy a do budoucna se očekává, že každým rokem přijde na svět nová generace této architektury. Architektura Silvermont nabízí velké mantinely pro vyladění výkonu a spotřeby a oproti dnešním Atomům má dosáhnout cca 3x vyššího maximálního výkonu při cca 5x nižší spotřebě.

Silvermont slibuje nejvyšší jednovláknový výkon ve své třídě díky novému out-of-order enginu (namísto dnešního in-order), vedle toho bude možné využít na jednom čipu až osm jader a další nárůst výkonu mají zajistit instrukce IA, a to včetně virtualizace a zabezpečení. Nižší spotřeba pak má jít na vrub jednak 22nm tranzistorům Tri-gate, ale také inteligentnímu turbu a novým režimům spánku.

Pro tablety se chystají čtyřjádrová SoC Bay Trail, jež mají dorazit již v tomto roce, na jehož konci se objeví také Merrifield určené především chytrým telefonům, kde je velmi důležitá také nízká spotřeba. A pak to budou zmíněné Avoton pro mikroservery a datová centra, kde budou nasazeny ve velkých počtech a vedle nich také Rangeley zaměřené na sítě a komunikační infrastrukturu (čili i routery, switche a zařízení pro zabezpečení). Oba poslední produkty přijdou na trh v druhé polovině tohoto roku.

Intel se tedy chystá se svým Silvermont zasáhnout velkou část IT, k čemuž plně využije výhod svého 22nm procesu, jak už ostatně avizoval hned po jeho nástupu.

Zdroj: TZ Intel
reklama