reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel představuje nové úsporné procesory Atom

3.3.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel představuje nové úsporné procesory Atom
Společnost Intel přichází s novými úspornými procesory Intel Atom, o kterých již byla řeč v minulém roce, ale to se mluvilo ještě o kódových názvech Silverthorne a Diamondville. Jedná se o procesory vyráběné 45nm technologií, jež se uplatní...
Společnost Intel přichází s novými úspornými procesory Intel Atom, o kterých již byla řeč v minulém roce, ale to se mluvilo ještě o kódových názvech Silverthorne a Diamondville. Jedná se o procesory vyráběné 45nm technologií, jež se uplatní především u přenosných zařízení MID (Mobile Internet Devices) a také u jednoduchých a levných počítačů. Společně s nimi také vznikla procesorová technologie Intel Centrino Atom (Menlow), která se skládá z několika čipů - kromě procesoru to je nízkoenergetická čipová sada s integrovanou grafickou kartou a zařízení pro bezdrátové připojení.
Procesory Intel Atom jsou založeny na nové architektuře, ale ta je i tak kompatibilní s instrukční sadou čipů Core 2 Duo. Atomy nabízí vícevláknový procesing a s celkem 47 milióny tranzistory rozlohu méně než 25 mm2, takže jeden americký cent je stejně velký jako 11 těchto čipů.



A pokud se mluví o nízké spotřebě, sluší se také uvést konkrétní čísla. Čipy dosahují frekvence až 1,8 GHz a jejich TDP se pohybuje v rozmezí 0,6 - 2,5 W, takže se mohou směle postavit procesorům VIA. Intel tedy věří, že jeho nová úsporná jádra mají velký potenciál stát se hlavní součástkou budoucích přenosných zařízení.

Zdroj: TZ Intel
reklama