reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přejmenuje Atomy a připravil NUC pro rozlišení 4K

26.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel přejmenuje Atomy a připravil NUC pro rozlišení 4K
Společnost Intel má hned dvě novinky. Jednak se rozhodla přejmenovat procesory Atom v duchu procesorů Core a vedle toho si připravila také zbrusu nové NUC5i7RYH s výkonným procesorem a podporou rozlišení 4K.
Intel tedy chce jednak zjednodušit označení procesorů Atom a také je jím lépe od sebe odlišit, co se týče výkonu. I když ten, kdo dobře zná označovací schema firmy Intel pro procesory Atom, bude možná tvrdit opak. Nicméně důležité je to, že procesory Atom dostanou označení x3, x5 a x7, čili jde o obdobu Core i3, i5 a i7.





Tato změna nastane s další generací Atomů, čili by mělo jít o první 14nm modely. Intel Atom x3 přitom budou určeny pro základní modely tabletů, phabletů a chytrých telefonů a x7 nabídnou nejvyšší výkon. Nic víc o nich ale zatím není známo, ovšem z obrázku prezentace si také můžeme potvrdit, že Intel skutečně chystá další generaci procesorů Core M. Ty se poprvé objevily loni na podzim a šlo o vůbec první 14nm procesory, které se dostaly na trh, tedy generace Broadwell. Je tedy otázka, zda to samé Intel náhodou neplánuje i pro další generaci Skylake.




- klikněte pro zvětšení -


Vedle toho to máme také nový model NUC, a to NUC5i7RYH vybavený novým procesorem Core i5-5557U generace Broadwell-GT3 s grafikou Intel Iris 6100. Ta má ve výbavě 48 shaderů a pracuje na 300 až 1100 MHz a ačkoliv ji zdroj zmiňuje, tato verze opravdu nemá vlastní L4 cache typu eDRAM. Tu bude mít v aktuální generaci až Iris 6200. K tomuto PC si můžeme dokoupit až 16 GB paměti DDR3-1866 v modulech SO-DIMM.




- klikněte pro zvětšení -


Jedná se o větší NUC, které má ve svých útrobách i prostor pro jeden 2,5" disk či SSD a vedle toho pojme ještě jedno SSD v kartě M.2. Mezi porty patří čtyři USB 3.0, z nichž dva jsou stejně jako zvukový konektor vepředu, pak tu máme DisplayPort 1.2 i HDMI 1.4 (oba v miniverzi), infračervený port, Gb Ethernet a napájecí konektor pro 65W adaptér. I toto PC nabídne možnost vyměnit víko za speciální s integrovanou bezdrátovou nabíječkou, rozhraním NFC či něčím jiným.

Intel také zveřejnil svou roadmap pro tento a příští rok, která se týká jeho NUC. V průběhu tohoto i větší části příštího roku budou tedy aktuální NUC s procesory Broadwell, které mají kódové označení Rock Canyon. Roadmap tedy kupodivu neukazuje žádné modely, jež by využívaly procesory Skylake, ačkoliv ty mají dorazit ještě v tomto roce. Ovšem to vůbec neznamená, že se takové nechystají.

Zdroj: techPowerUp
reklama