reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přestane vyrábět desktopové základní desky

23.1.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel přestane vyrábět desktopové základní desky
Intel se dle informací serveru PC World rozhodl opustit trh s desktopovými základními deskami, které prodával pod příhodnou značkou Desktop Board. Nestane se tak ovšem ze dne na den, neboť nové procesory Haswell pro sockety LGA 1150 budeme...
Intel se dle informací serveru PC World rozhodl opustit trh s desktopovými základními deskami, které prodával pod příhodnou značkou Desktop Board. Nestane se tak ovšem ze dne na den, neboť nové procesory Haswell pro sockety LGA 1150 budeme ještě moci umístit na některé základní desky Intel Desktop Board, ovšem těch má být méně než obvykle a do tří let má Intel tento trh opustit úplně.





Firma tak nejspíše reaguje na dále zmenšující se trh s desktopovými počítači, za což mohou především ty mobilní. A opět je také nasnadě otázka, jak je to s oním kompletním (či téměř kompletním) přechodem ze socketových procesorů na procesory v pouzdrech BGA, které jsou pevně připájeny na základní desce. Ta se objevila již před několika týdny a od té doby se ji výrobci základních desek (jako Asus) snaží bagatelizovat, čemuž se vůbec nemůžeme divit.

Intel by tak svým odchodem z tohoto trhu mohl ostatním ukázat stejnou cestu a vyprovodit je, čehož se výrobci základních desek velmi obávají. Nicméně možná nebude jiné cesty, když procesory Intel směřují ke stále větší integraci funkcí základních desek, k čemuž nové Haswell nejvíce přispějí integrovaným regulátorem napětí. Intel samotný se prý nyní hodlá zaměřit především na vývoj nových formátů, což má být například NUC (Next Unit of Computing s rozměry pouze 100 x 100 mm).

Zdroj: PC World
reklama