reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přichází s novou generaci nejlepších desktopových CPU

4.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel přichází s novou generaci nejlepších desktopových CPU
Intel dnes vypustil na trh novou generaci procesorů s přízviskem Extreme, což jsou modely Core i7 založené na jádrech Ivy Bridge-E. Ty mají za úkol nahradit dosavadní Sandy Bridge-E, jejichž zástupce Core i7-3930K jsme testovali na začátku...
Intel dnes vypustil na trh novou generaci procesorů s přízviskem Extreme, což jsou modely Core i7 založené na jádrech Ivy Bridge-E. Ty mají za úkol nahradit dosavadní Sandy Bridge-E, jejichž zástupce Core i7-3930K jsme testovali na začátku minulého roku a model Core i7-3960X ještě dříve.





Přichází tedy nová várka vysoce výkonných procesorů s až šesti jádry a podporou Hyperthreadingu. Nové modely jsou celkem tři, a to dva šestijádrové a jeden čtyřjádrový. Odstupňovány jsou také množstvím paměti L3 cache, čili Smart cache, která má u nejlepšího modelu Core i7-4960X kapacitu 15 MB. A samozřejmě se liší také v pracovní frekvenci. A co přináší nového oproti starším modelům?

Když si srovnáme nejlepší procesory, čili Core i7-4960X a Core i7-3970X, pak si nelze nevšimnout, že se toho dle základních specifikací moc nezměnilo. Základní frekvence narostla pouze o 100 MHz, přičemž maximální Turbo zůstalo stejné. Stejný je počet jader, kapacita L2 i L3 cache a výhodou už je pak jen frekvence operačních pamětí 1866 MHz a snížené TDP o 20 W. Podobné to pak je u ostatních modelů a jejich starších verzí, ale s tím rozdílem, že u nich se TDP nezměnilo. Zůstal ale také stejný socket, LGA 2011, sběrnice a odemčený násobič.

Není tedy moc důvodů se vzrušením zvedat ze židle, a to ani kvůli až 40 linkám PCI Express 3.0, které nová generace nabízí. Třeba ale přinesou snížení cen generace Sandy Bridge-E, až v příštím týdnu přidjou na trh s cenami od 310 do 999 USD.

Zdroj: X-bit labs
reklama