reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Raptor Lake: nejen více jader, ale i podstatně objemnější cache?

17.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Raptor Lake: nejen více jader, ale i podstatně objemnější cache?
Většina procesorů Alder Lake je právem považována za horké novinky, a přitom ještě letos mají na trh nastoupit procesory Raptor Lake, které jsme dříve viděli spíše jako "Alder Lake Refresh", ale postupně se ukazuje něco jiného. 
Intel Raptor Lake byly slíbeny na tento rok, neboť v roce 2023 už mají následovat první dlaždicové procesory Intelu pro PC, generace Meteor Lake. Ten bude samozřejmě své Raptor Lake do velké míry stavět na dnešních Alder Lake, ovšem o refresh by v žádném případě jít nemělo. Refreshem totiž myslíme spíše ty samé čipy, které přicházejí jen s vyššími takty a dohromady skutečně jen s malými změnami. Raptor Lake by ale měly nabídnout až 24 fyzických jader a ne maximálně 16 jako Alder Lake a navíc také výrazně vylepšený systém pamětí cache. Od toho bychom si tak mohli slibovat nejen vyšší vícevláknový výkon, ale snad i vyšší výkon/IPC jednotlivých jader, ostatně už nepůjde o Golden Cove, ale Raptor Cove. 
 
 
Pokud jde o počet jader či jejich výbavu, pak Raptor Lake dle očekávání rozšíří bohužel jen o slabší jádra Gracemont, jichž tu má být celkem až 16. Počet výkonných jader má zůstat na 8, což znamená, že z tohoto hlediska pozná vyšší výkon Raptor Lake jen ten, který dokáže skutečně využít vysoký počet jader. Ale asi nepůjde jen o to. 
 
Jak uvádí server HotHardware, začíná se mluvit i o přepracované cache procesorů Raptor Lake. Dnešní Alder Lake mají jednak 1,25 MB L2 cache na výkonné jádro P a 2 MB L2 cache na klastr čtyř jader E, přičemž celý 16jádrový procesor pak má 30 MB L3 cache (celkem 44 MB L2+L3).
 
Locuza via Twitter
 
Výše uvedený náčrtek nám sděluje, že výkonná jádra P v podobě Raptor Cove už mají získat po 2 MB L2 cache a klastry čtyř jader Gracemont budou mít rovnou dvojnásobné 4 MB L2. Zůstane pak vždy 3 MB L3 cache na jedno jádro P a čtyři E, čili vzhledem k dalším osmi slabším jádrům by se i L3 měla rozšířit. Celkově tak můžeme mluvit o 68 MB L2+L3 cache, což je víceméně srovnatelné s tím, co dnes nabízí 16jádrový Ryzen 9 5950X (16 x 512 kB L2 + 2x 32 MB L3).
 
Pokud je to tedy pravda, pak Intel bude ve svých monolitech opět dále sázet na navyšování kapacity L2 cache, ostatně ještě Comet Lake měly 256kB L2 na jádro a Rocket Lake už 512 kB. Zato firmě AMD jde mezi čipletovými procesory přirozeně spíše o L3 cache a za několik měsíců nám nabídne i procesor Ryzen 7 5800X3D, který svou L3 navýší ze 32 na 96 MB. 
 
Za stručnou zmínku stojí také nový záznam se zaregistrovaným hardwarem u EEC. Jde o označení budoucích desek firmy Biostar s čipsety Z790 a B760, které budou určeny právě pro Raptor Lake. Je ostatně zřejmé, že se tak budou označovat, ale jinak to nic neznamená a už určitě ne to, že se brzy chystají na trh. Na nové Raptor Lake si počkáme ještě přinejmenším půl roku, spíše déle. 


reklama