reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Rialto Bridge: nástupce Ponte Vecchio a konkurent pro CDNA 3 a Blackwell

23.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Rialto Bridge: nástupce Ponte Vecchio a konkurent pro CDNA 3 a Blackwell
Zda se nástupce vícečipových GPU Ponte Vecchio bude jmenovat Rialto Bridge nebo Ponte di Rialto, to je vcelku jedno. Jde spíše o to, že se chystá nástupce dnes už dobře známých GPU, které se uplatní i v nejvýkonnějších superpočítačích.
Intel Ponte Vecchio jsou GPU, které lze bezpečně označit z hlediska pouzdření za ty nejsložitější, jaká kdy spatřila světlo světa, však jde o GPU tvořené celkem 47 různými čipy. Můžeme tak být mimořádně zvědaví na jejich nástupce, o nichž mluví kanál Moore's Law Is Dead (MLID).
 
 
Rialto Bridge představuje kódové označení využívající další italský most, čili spojitost s Ponte Vecchio je zcela zřejmá. Má jít o další GPU akcelerátor pro HPC a superpočítače, který se prý chystá už pro příští rok. Je tak možné, že půjde o evoluci GPU Ponte Vecchio spíše než něco zcela nového. 
 
Intel sám ovšem zatím vůbec neprozradil, kdy se chystá na trh vypustit Ponte Vecchio, konkurenta pro AMD MI250X a NVIDIA GH100, čili nelze očekávat, že by někdy brzy potvrdil příchod Rialto Bridge. 
 
Můžeme už ale předběžně mluvit o třech konkurentech firem AMD, Intel a NVIDIA, kteří se utkají v rámci příštích generací. Je to tedy konkrétně AMD Instinct MI300 s mikroarch. CDNA 3, Intel Rialto Bridge a NVIDIA GB100 generace Blackwell. A je velice pravděpodobné, že všechny tři už budou vícečipové, respektive to zcela zřejmé není pouze v případě Blackwell.  
 
Intel Ponte Vecchio jsou tvořeny celkem dvěma sestavami čipů, které zabírají po 640 mm2. Intel přitom vývoj svých Xe-HP zrušil, a tak zbyly jen herní/grafické Xe-HPG a akcelerátorové Xe-HPC, čili Ponte Vecchio. Ty tvoří celkem 128 Xe-Core s celkem 32768 FP32 jádry a je tu také úctyhodných 408 MB L2 cache. Výrobní procesy pro výrobu všech potřebných čipů budou přinejmenším tři, a to Intel 7, TSMC N7 a TSMC N5. Více snad Intel prozradí brzy vzhledem k tomu, že jde o produkt ohlášený na tento rok. 


reklama