reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se zlobí na výrobce základních desek

25.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel se zlobí na výrobce základních desek
Před pár dny společnost Asus (ale i jiné firmy) oznámila, že umožní snadné přetaktování procesorů řady K i na základních deskách založených na čipsetech Intel B85 Express a H87 Express. Dosud to přitom šlo pouze na dražších sadách řady Z...
Před pár dny společnost Asus (ale i jiné firmy) oznámila, že umožní snadné přetaktování procesorů řady K i na základních deskách založených na čipsetech Intel B85 Express a H87 Express. Dosud to přitom šlo pouze na dražších sadách řady Z a Intelu se tato nová možnost pochopitelně nelíbí. Sám sice přetaktování podporuje, ale jako obvykle z toho chce také něco mít, takže se obává poklesu prodejů dražších čipsetů Z a X s cenami 35 a 45 USD, a to ve prospěch sad B a H s cenami 25 a 35 USD.





Intel tak chce výrobcům základních desek zatnout tipec a dokončuje úpravu CPU mikrokódu, jenž procesory Haswell řady K umožní přetaktovat pomocí změny násobiče pouze na základních deskách Z87 Express. Intel ale má jeden problém, protože u již prodaných procesorů potřebuje mikrokód procesoru nějak dodatečně aktualizovat, což může učinit buď v podobě nově vydaného BIOSu nebo ho podstrčit v rámci Windows Update. Může tedy zatlačit na výrobce základních desek, aby nový mikrokód zahrnuli v budoucí aktualizaci, nebo osloví Microsoft, což už jednou udělal.

V prvém případě by ale takový Asus vypadal před zákazníky poněkud trapně, když by se rozhodl Intelu vyhovět, takže uvidíme, zda takové aktualizace od něj přijdou.

Zdroj: techPowerUp
reklama